Наставникът Д. Крушовски: Целта е незабавно завръщане в третия ешелон, мястото на „Пирин“ (ГД) не е в областната група

Старши треньорът на „Пирин” (ГД) Димитър Крушовски и воденият от него отбор са лидери в група „Места“ на „А“ ОФГ – Благоевград след есенния дял на първенството с пълен актив от точки. Гоцеделчевци са определяни за сигурни кандидати за спечелване на промоция в Югозападна Трета лига. До тук се стигна след противоречив и неприятен преден сезон, в който неврокопчани трябваше за втори път за по-малко от петилетка да отпият горчивата чаша на отпадането в четвърта дивизия. Сега феновете и всички, които стоят зад отбора, очакват завръщане на третия етаж в родния футбол. След изтичането на 2023 г. е отправен поглед към подготовката за пролетния дял, който обещава доста емоции и няма да бъде никак лесен.

За изтеклия полусезон и бъдещите планове разговаряме с наставника Д. Крушовски, който в началото на сезон 2022/2023 води отбора, след което бе наследен от Иван Маринов и Петър Златинов. После бе спортно-технически директор на пиринци, за да завърши кампанията отново на треньорския пост.

– Г-н Крушовски, как определяте 2023 г.?

– Това бе една година, която условно можем да погледнем от две страни. По-неприятната е, че за съжаление изпаднахме от Трета лига и стартирахме новия сезон в четвърта дивизия. Започнахме добре, спечелихме всички мачове и сме лидери в нашия поток с реални шансове за баражи, което е положителният ракурс на нещата. Имаме 11 победи в 11 мача.

– Да разбираме ли, че целта пред отбора е Трета лига?

– Тя е една – незабавно завръщане в третия ешелон. Това е напълно нормално с оглед традициите, а и амбициите ни като отбор, треньор и ръководство, както и на всички, които ни подкрепят. Надявам се да я изпълним, защото мястото на „Пирин“ не е в областната група.

– Всяка цел от подобен характер има своя финансов и спортно-технически характер…

– До момента благодарение на Община Гоце Делчев, която е основен наш спомоществовател, букмейкърска фирма, с която подписахме договор преди началото на първенството, а така също и на други наши съмишленици, отборът начело с ръководството се стреми да бъде максимално изряден. Нещата да се случват добре. Ясно е, че във финансово отношение в това ниво на футбола, където сме, няма какво да желаем, но стои въпросът за Трета лига, където цифрите за издръжка са други. За това ще се мисли и дискутира, когато станем отново част от третото ниво на футбола ни. Що се касае до кадрово естество, тимът ни е поставен изцяло върху основата на местните кадри. Единственият, който не е от Гоцеделчевско, бе Милен Лефтеров. Идеята ни беше да запазим колкото се може млади момчета в нашия тим. Някои преминаха в други отбори от по-горни дивизии, което не е нещо необичайно, а и това е нормалният ход на развитие. Те обаче отвориха място на други състезатели, а това позволи момчета от юношеските ни отбори – 15, 16 и 17-годишни, да запишат дебют в мъжкия футбол. Важното е да се учат от по-опитните, които останаха в отбора, и да вървят напред. Търсим баланс между сила и опит, които да бъдат основа за по-дълъг хоризонт.

– С тези кадри може ли да спечелите баражите и ще могат ли да играят добре в Трета лига при евентуален успех?

– Всеки футболист, особено от по-младите, получава възможността да се изяви и да заяви с това своето място в отбора. Ясно е, че няма да е лесно, и в крайна сметка се видя, че никой не трябва да бъде заслепен от някаква звездомания и да подценява съперника. Имаше мачове, в които подобни неща нагледно се усетиха от момчетата, и в това отношение изиграните срещи са своеобразно училище за всички. Вярвам, че с всеки изминал ден отборът ни ще става още по-добър и ще надгражда, а всеки, който се труди и работи в името на „Пирин“, има място сред нас и вярвам, че може да допринесе за целите ни.

– Малко преди празниците казахте, че се нуждаете от опитни попълнения?

– Напълно нормално е с оглед тежките мачове и баражите, които ни предстоят. Всеки отбор има нужда от повишаване на своята класа и да работи върху това. Що се отнася до по-опитни футболисти, то те могат да бъдат особено полезни в напрегнати ситуации, а така също и евентуално да помогнат при адаптацията към реалностите на футбола в по-високото ниво, към което се стремим.

– Работите ли върху привличането на нови състезатели?

– Разбира се, че се работи, но в условията на реалност, свързана с местоположението на нашия град, който се явява малко по-отдалечена и от там по-непривлекателна дестинация, а това не е някаква новост. Изпитвали сме този проблем и в предишни години, когато играхме на по-високо ниво. Затова всъщност е и желанието на всички в клуба да имаме свои кадри, които да изграждаме и да бъдат гръбнакът на нашия отбор.

– Това означава по-ефективна работа на школата?

– Неминуемо и много вярно е това. Имаме ли по-работеща школа, ще имаме и по-голяма възможност да изграждаме отбор от свои кадри, които имат далеч по-различно отношение към своя тим, отколкото легионерите.

– Като заговорихме за школата, как стоят в момента нещата там и има ли успехи, които да отбележите?

– В клуба тренират 120 души в различните възрасти – 4 подготвителни групи, 2 играят първенство – едната в областната група „Благоевград“, а другата при юношите младша възраст в зона „София“. По мои наблюдения във всички има много добри и талантливи състезатели. Ако говорим за успехи, то за всеки клуб неминуем и голям успех е да произвежда футболисти и да им дава път за изява в първия си отбор, а след това да поемат към по-големи клубове, което е атестат за работата, извършена в школата и отбора като цяло. Имаме такива момчета и се надяваме да стават все повече. В тази светлина не е важен конкретният резултат в даден мач на децата или юношите, а изграждането на отбор и на футболисти. Ако става дума дали сме доволни от работата си, то е ясно, че винаги трябва да се стремим към още по-добри резултати и да градим нагоре. Всеки от треньорите е наясно с това, както и с факта, че това не е кратък период и трябва да бъдем целенасочени и търпеливи.

– Засегнахте темата, че „Пирин“ го чакат нелеки мачове през пролетта. А къде ви беше най-трудно през есента?

– Нашият отбор е нормално да бъде дразнител за всеки в групата, а съперниците да дават максимума от себе си срещу нас, всеки се стреми да покаже най-доброто. Допълнително влияе и посещаемостта на тези мачове, които при гостуванията ни се превръщат в сериозни събития и като публика спокойно могат да съперничат на професионалния футбол. А дали ще е труден или лесен мачът зависи най-напред от теб, от твоята настройка, твоя поглед… Хубавото е, че в повечето срещи надделяхме убедително и дори с разлика. Доказахме своята класа пред съперниците си. На моменти – дали от подценяване, или отпускане, имахме някои затруднения, но е добре, че успяхме да излезем от тях. Като обица на ухото ни трябва да бъдат мачове като този с „Дебрен“, когато се оказахме в ролята на догонващи с два гола пасив до 60-та мин. Тогава обаче момчетата успяха да се съберат и да си свършим работата, за която бяхме отишли там, и им благодаря.

– Ще води ли отборът подготовка и колко дълга ще бъде тя?

– Разбира се, че ще водим подготовка. Ние сме един от малкото отбори в четвъртото ниво на футбола в България, които водят редовна подготовка, и това със сигурност ни помага за реализиране на целите ни до момента. Аз и момчетата гледаме на този процес възможно най-сериозно, независимо в коя дивизия играем. Планираме да имаме 4-5 седмици за предсезонния цикъл, в който искаме поне 5 контроли, a те ще бъдат уточнявани в движение. От тях вече принципно сме договорили една с „Банско“, но датата и мястото тепърва ще се коментират. „Пирин“ (Разлог) срещаме на 7 февруари. Възможно е за останалите да имаме трудности, защото по-горните групи започват по-рано първенствата си, а ние имаме планове да стартираме през последната десетдневка на януари. Искаме възможно най-добрите противници и така ще ни бъде трудно да организираме спаринги с повече български отбори от по-горни групи.

Интервю на АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *