Наставникът на „Банско“ Д. Крушовски на прага на зимната подготовка: Не ни трябват футболисти на килограм, иска ми се да играем както срещу „Пирин“ /Рз/

Отборът на „Банско“ не започна, както на всички фенове им се искаше, сезон 2018/2019, след като в първите мачове инкасира неубедителна игра и лоши резултати. Постепенно обаче Димитър Крушовски и компания опровергаха и най-големите скептици, които побързаха да ги обявят като провал. Тимът постепенно заигра по желания начин и след загубата на точки в началото направи много силна серия, която ги отведе на 5-а позиция в Югозападната Трета лига с 33 т. Двубоите показаха още, че отборът най-сетне е решил един свой стар проблем, който от няколко години го тормозеше – реализирането на създадените положения. Роденият в Дорково Христо Спасов стана водещ голмайстор на групата със 17 попадения. В понеделник козлите стартират своята подготовка. На прага на встъпителната тренировка разговаряме с наставника Димитър Крушовски.

– Г-н Крушовски, наясно ли сте кой напуска и има ли нови в отбора Ви?

– Освен Симеон Вешев от „Чавдар“ /Етрополе/ и бившия капитан на тима Костадин Слаев, няма други за момента. Няма и напускащи. Ние може би сме единственият клуб в България, от който не искат да си тръгват футболисти. Това е красноречива оценка за работата на всички – от ръководството до треньорския щаб. Амбицията ни е да продължим да бъдем отбор, в който се работи професионално, независимо от това, че играе в Трета лига. Няма да привличаме футболисти заради името или на килограм, а такива, които да дадат допълнително качество на нашия тим.

 – Ако обърнете погледа си назад към изтеклите мачове през есента, каква е оценката ви?

– Мога да разделя полусезона на 2 части. През първата не тръгнахме добре – още на старта загубихме от „Германея“, след това и от „Сливнишки герой“. Не искам да звучи като оправдание, но отдавам това на факта, че имаше немалко нови състезатели, на които трябваше време, за да се сработят с останалите. Постепенно успяхме да загърбим негативното начало с общи усилия и се радвам, че нашият отбор показа лице, свой облик, това, че е колектив и че е съперник, с който всички в групата трябва да се съобразяват. Атестат за израстването ни е публиката ни, която се завърна на стадиона.

 – Значи сте достигнали тавана на възможностите си?

– Разбира се, не се заблуждаваме, че сме постигнали съвършенството и няма какво да  надграждаме. Напротив. Предстои ни много работа и се надявам да подобрим още представянето си през пролетта. Смятам, че можем да го постигнем, имайки предвид отношението и работата на момчетата по време на мачовете и тренировките до момента, за което им благодаря.

 – Със сигурност за доброто представяне сериозно повлия Христо Спасов, който реализира повече от половината от головете. Можете ли да кажете дали остава в отбора със сигурност?

– В негово лице намерихме футболиста, който да дава положителен завършек на усилията на целия отбор и да реши проблема с реализирането на повече от създадените положения. Не искам да разделям футболистите по постове или звена, все пак нашият спорт е колективен и всеки състезател е важен. Неговата работа е да бележи и до момента се справя повече от впечатляващо. Да се надяваме да продължи да го прави. Той даде да се разбере, че е намерил добра среда в Банско и иска да продължи да играе в клуба въпреки интереса на други отбори. За нас винаги дадената дума е била по-силна от всякакви писмени договори.

 –  В кой мач отборът ви разочарова и в кой игра така, както ви се иска?

– Не бих използвал думата разочарование. По-скоро има мачове, които искам да не си спомняме. Такива са всички, които сме загубили. Искам да играем както срещу „Хебър“ в Пазарджик, където незаслужено паднахме, но бяхме по-добрият отбор, а за крайния изход думата си казаха други фактори. Иска ми се да играем както срещу „Пирин“(Разлог). Не само заради това, че е дерби, а заради това, че не започнахме добре, озовахме се в ролята на догонващи, но в крайна сметка успяхме да се върнем в мача и да наложим волята си още до почивката.

 – Къде и на колко етапа ще протече зимният подготвителен цикъл на „Банско“?

– Първият етап от една седмица ще протече при домашни условия, като в него по традиция ще обърнем вниманието върху кондицията на футболистите. Вторият етап е в Сандански в продължение на 14 дни и с 4 контроли. След това се завръщаме у дома в очакване на първия ни мач за пролетния полусезон срещу „Германея“. Имаме готовност, ако метеорологичните условия не позволяват нормална работа, да реагираме с още един лагер.

– Уточнени ли са всички контроли?

– Всички са фиксирани. Програмата ни е пълна, като има възможност да изиграем още една проверка. На 23 януари започваме срещу U19 на „Пирин“ (Благоевград), на 26-и играем с „Вихрен“, на 2 февруари с „Беласица“, на 6-и с „Добруджа“, на 9-и с първия тим на „Пирин“ (Благоевград) и на 13-и с „Миньор“ (Перник).

 – Коя е основната цел пред отбора през пролетта и реално ли е да атакувате промоцията във Втора лига?

– Ние не трябва да се успокояваме от постигнатото. Всичко е свързано със себераздаване в тренировъчния процес и в работата. Задачата ни е да играем мач за мач и да побеждаваме. Що се отнася до атака на Втора лига, смятам, че тази година „Хебър“ едва ли ще позволят друг да спечели промоция в професионалния футбол. В тази ситуация за нас няма как да се случат нещата. За в бъдеще обаче пред „Банско“ си стои целта завръщане във Втора лига.

Разговаря АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *