HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Наставникът на „Септември“ Сп. Стоименов: Нямаме поставена задача да гоним първо или второ място, дай, Боже, БФС да ни покани при професионалистите

Спас Стоименов подкара нов мандат начело на „Септември“ (Симитли) в качеството си на старши треньор. Той замени на поста Антон Бачев, който напусна в края на февруари. Успоредно с назначението на специалиста като наставник на първия отбор плъзна слухът за атака на Втора лига и това, че тимът може да бъде смятан за основен претендент за място при професионалистите през следващия сезон.

– Г-н Стоименов, бяхте ли готов за предложението към Вас да поемете отбора след раздялата с Антон Бачев?

– Вече 14 години съм в клуба и определено винаги съм готов на всякакви предизвикателства в името на „Септември“. Предложението дойде към мен и приех, както съм го правил преди това 4 пъти. Имам опит, познавам обстановката и футболистите и заради това мисля, че се получиха нещата с моята и тяхната аклиматизация един към друг. Дано резултатите продължат да бъдат положителни.

– Съществуват различни версии за освобождаването на предшественика Ви. Каква е истината?

– Това е въпрос, на който можете да получите отговор от ръководството на клуба. То преценява кой да бъде назначен и кой освободен от поста. Моите компетенции са свързани с това да изпълнявам своите задължения в спортно-технически план. Аз получих предложение да заема позицията на старши треньор и приех. Това е, което мога да коментирам. Що се отнася до поканата, мисля, че бях достатъчно изчерпателен в отговора на предишния въпрос.

– Дали „Септември“ няма да се окаже новият член на Втора лига, както се говори?

– Твърде рано е да се говори за подобно нещо. Нивата е дълга. Нямаме поставена задача да гоним първо или второ място, а да играем добре във всеки мач. Имаме добър, стойностен отбор, който ще опитаме да развием в дългосрочен план.

– Разполагате с добри футболисти и отборът е качествен. Това не води ли до подценяване на някои противници, което може да изиграе лоша шега? Пример е мачът срещу „Пирин“ в Гоце Делчев, където, макар и да победихте с 1:0, не бяхте достатъчно убедителни?

– Определено не е имало никакво подценяване на никой съперник до момента. „Пирин“ (Гоце Делчев) е корав съперник и пак го показа, независимо от многобройните промени, които настъпиха в отбора през зимата. Не можеш да отидеш на техния стадион и да си позволиш подценяване, без значение от моментното състояние на неврокопския тим. Що се отнася до мача, съгласен съм, че не бе особено качествен, игра се на доста тежък терен, но в крайна сметка се получи мъжка битка. Никой обаче не може да отрече, че имахме повече чисти голови положения от домакините.

– Мнозина правят връзка с тенденцията БФС да толерира отбори с добри бази, както се видя миналата година. Вие разполагате с такава и върви мълва, че ще бъдете поканени?

– Този въпрос не е в моите компетенции. Аз отговарям за спортно-техническата част. Задачата ми е да работя заедно с момчетата, да ставаме по-добри и да се класираме на възможно най-предна позиция. Що се отнася до нашата база, съгласен съм, че тя е на високо ниво и може да бъде пример за много отбори в професионалния футбол. Разполагаме с отлични условия за работа и подготовка, също така и за провеждане на официалните мачове.

– Говорим хипотетично, но след като не сте Вие човекът, кой е този, който ще реши това?

– Първо трябва да има подобно предложение. При такава ситуация основната дума ще има нашата община начело с кмета Апостол Апостолов, която е нашият основен благодетел. Дай Боже БФС да ни покани при професионалистите.

– В този ред на мисли не подготвяте ли отбор за Втора лига, ако се отдаде подобна възможност?

– Готвим се за мачовете в Трета лига и това да играем възможно най-добре. Подготвяме отбор с дългосрочна инициатива, който да е постоянен с изявите си и да бъде уважаван от съперниците си, пък каквото сабя покаже.

– Дали може да откроите онези играчи, на които основно ще разчитате?

– Ще разчитам на онези, които са най-добре подготвени за определения мач. Ясно е, че имаме силни единици, но всеки има право на изява. Не винаги може да се намираш в една и съща форма или да се чувстваш добре. Нормално е, щом преследваш възможно най-доброто представяне, да търсиш и най-подходящото, с което можеш да го постигнеш в определения момент.

– Кой е най-големият съперник на „Септември“ в Югозападната Трета лига през тази година?

– Няма слаби противници. Всички имат своите амбиции и дават максимума от себе си, за да ги защитят. „Миньор“ (Перник), „Струмска слава“, „Сливнишки герой“ и „Беласица“ разполагат с най-качествената селекция сред съперниците ни и това се вижда от местата, които заемат. Ние обаче имаме футболни аргументи да се преборим с тях и да бъдем сред отборите в челото.

Интервю на СТОЯН МАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *