Настъпва най-страховитата нощ! Празнуват всички вещици

На 30 април срещу 1 май всички вещици по света отбелязват своя „професионален” празник – Валпургиевата нощ. Своето наименование най-шеметната нощ в годината получава в чест на монахинята, а впоследствие и светица, Валпургия.

Родена във Весекс през 710 г. тя е племенница на свети Бонифаций, а според легендата и дъщеря на саксонския принц свети Ричард. Заедно със своите братя достига до Франкония, Германия. Решава да стане монахиня и заживява в манастира в Хейденхайм, основан от нейния брат Вунибалд. Валбурга умира на 25 февруари 779 г. и този ден все още носи името й в католическия календар.

Канонизирана е за светица на 1 май същата година и това е датата, която носи нейното име в шведския календар. Валпургиева нощ  се празнува в нощта на 30 април срещу 1 май в Германия, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Финландия, Чехия и Швеция.

Исторически погледнато Валпургиевата нощ е възникнала като приемственост на обичаите по посрещането на пролетта в езичеството. Празнуването включва паленето на гигантски огньове в името на настъпващата пролет. Оригинално древните викингски обичаи на плодородието са били провеждани около 30 април и поради съвпадението на канонизирането на Валбори, празненствата приемат нова форма.

Почитането на Валбори със силата на викингските обичаи по посрещането на пролетта е възприето и на други места в Европа. Двата празника се смесват в единно цяло, което днес се нарича Валпургиева нощ. А в германската средновековна митология Валпургиевата нощ е празник на вещиците, които заедно с други нечисти сили (великото сборище) се събират на деня на света Валпургия на връх Брокен в планината Харц и се опитват да попречат на идването на пролетта.

В Бавария шегаджии мажат входните брави с паста за зъби, преместват вратите на друго място и вадят връзките от обувките. Нещо като закъснял 1 април.

В Скандинавия палят огньове, за да привлекат пролетта, прогонят духовете или да се избавят от натрупалия се през зимата боклук.

В Чехия в навечерието на Валпургиевата нощ посипват прага с пясък или трева, за да не могат вещиците да влязат в дома, докато не преброят всички песъчинки и стръкчета.

Финландците смятат, че в последния ден на април няма нито едно възвишение на хълм, където да не седят вещици. Смята се, че билките във Валпургиевата нощ придобиват чудодейна сила. Ако забъркате с тях отвара за любимия, той ще забрави за всички останали жени по света.

Мнозина автори описват Валпургиевата нощ в произведенията си: Гьоте във Фауст, Михаил Булгаков в Майстора и Маргарита, Венедикт Ерофеев в пиесата си „Валпургиева нощ“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *