Натоварено дежурство в спешно отделение в Благоевград, млади хора със задух и световъртеж при 36 0

Пациенти, около 40-годишни, със световъртеж и главоболие, 7-годишно дете с усложнения от чревна инфекция и два случая с инсулт и инфаркт са обслужени от спешните екипи вчера в Благоевград, когато температурата стигна 36 градуса.

Дете с дехидратация е консултирано от специалисти и е настанено за лечение в инфекциозно отделение. Касае се за настъпило усложнение от неизлекувана стомашно-чревна инфекция, най-уязвими в жегите са малките деца, каза дежурният лекар в спешно отделение на благоевградската болница д-р Ирена Николова.

Четирима възрастни със силни болки от плексит също са потърси лекарска помощ в спешно отделение.

Ето какво поясни д-р Николова: „Дежурството е натоварено, има настанени пациенти за лечение с  неврологични и кардиологични оплаквания, тежки случаи с колапси няма. Основните оплаквания при пациентите са задух, шум в ушите, световъртеж и вариращо кръвно налягане, дори хора с нормално кръвно не се чувстват комфортно при горещо време и усещат липса на достатъчно кислород. Кръвното налягане най-често в горещините спада. Хората винаги трябва да имат подръка бутилка с вода, за да възстановят хидробаланса си, не трябва да излизат навън без шапка.

Ако температурата на въздуха е над 22 градуса, човек трябва да изпива не по-малко от 2 литра течности на ден. Ако температурата е над 30 градуса, течностите трябва да са не по-малко от 3 литра дневно. Не се препоръчва пиене на ледени течности в жегите, защото това натоварва сърцето. За предпочитане е да се пият течности със стайна температура, вода и сокове, избягвайте алкохола.

В жегите хипертониците трябва да избягват прекомерна консумация на месо. Те трябва да наблягат на пресните плодове и зеленчуци. През лятото е добре да носим леки дрехи, да не са стегнати по тялото и по възможност да са от естествени материи, бялото е за предпочитане. При  световъртеж, силно главоболие и задух потърсете консултация”, съветва д-р Ирена Николова.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


 

 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *