Националната пациентска организация с отворено писмо относно новия коронавирус

Управителният съвет на Националната пациентска организация излезе днес с отворено писмо относно новия коронавирус 2019-nCov. От организацията заявиха, че следят отблизо ситуацията след появата на епидемията в гр. Ухан, Провинция Хувей, Китай Публикуваме писмото им, без редакторска намеса:

До г-н Бойко Борисов,

Министър-председател на Република България

До г-н Кирил Ананиев,

Министър на здравеопазването

До г-жа Цвета Караянчева,

Председател на 44 НС

До д-р Даниела Дариткова,

Председател на Комисията по здравеопазване към 44 НС

Управителният съвет на Национална пациентска организация (НПО) следи отблизо ситуацията относно новия коронавирус 2019-nCov след появата на епидемията в гр. Ухан, Провинция Хувей, Китай, както и постъпващатаежедневно информация в официалните сайтове на международните и националните здравни институции и медиите относно разрастване на броя на заразените хора по света. НПО изразява подкрепата си към предприеманите от Министерството на здравеопазването и другите отговорни институции превантивни мерки, за да се възпрепятства разпространението на вируса на територията на Република България.

Предвид новите случаи в Европа и тревожните сигнали от Северна Италия, както и обявената от СЗО възможна пандемия, Национална пациентска организация смята, че има неяснота какви действия следва да предприемат българските граждани и гражданите на други държави, влизащи с туристическа и бизнес цел на територията на Република България, идващи от райони-огнища на вируса 2019-nCov, без симптоми.

Такава неяснота съществува и сред българските работодатели относно контактите им с партньори от такива райони, както и към техни служители, контактували служебно или лично с високорискови граждани.

Според официалните данни липсата на симптоми не означава липса на инфектиране и е необходим карантинен период за проследяване. Хората, които е възможно да са носители на вируса, но все още не проявяват симптоми, могат да заразяват други хора. Национална пациентска организация настоява, че липсата или недостатъчната информация и задължителни указания за проследяване на високорискови граждани, създава висок риск инфекциятада се разпространи безконтролно в населени места с висока концентрация на хора като София и Пловдив.

НПО смята за наложително Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса да дадат незабавно задължителни указания към личните лекари и лечебните заведения. Да се направи информационна кампания, насочена към населението какви профилактични, предпазни и ограничителни действия трябва да се предприемат, както и при какви условия е необходима самоизолация на високорисковия пациент. Тези действия да бъдат съгласувани с работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество между държавата, синдикатите и работодателите, с цел намаляване на негативното влияние върху националната икономика.

Освен към здравноосигурените български граждани, в указанията на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса ясно трябва да са регламентирани и отношението и действията на българската здравна система към здравнонеосигурените български граждани, гражданите на Европейския съюз, както и гражданиизвън страни от Европейския съюз, пристигнали в Република България от високо рискови райони или имали контакти на територията на страната с лица, развили заболяването.

Заявяваме, че Национална пациентска организация е готова да сътрудничи на Министерството на здравеопазването при разясняване на детайли относно възможната профилактика, начина на заразяване и предаване на новия коронавирус 2019-nCov, възможните последствия, начините за проследяване, карантинен период и тестване на пациенти, проявили симптоми, с цел овладяванена настъпващата паника и дезинформация сред обществото чрез научно доказани факти и строги мерки за контрол.

Национална пациентска организация ще продължи да мониторира ситуацията в страната и да оказва съдействие както на здравни и други институции, така и на пациентите, търсещи повече информация относно новия коронавирус 2019-nCov.

С уважение,

Д-р Станимир Хасърджиев,

Председател на УС на НПО

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *