Национално признание за две кюстендилски фолклорни формации

Със златни медали от национален форум се окичиха две фолклорни формации от Кюстендил. „Струмски полъх” и „Трепетлика” с ръководител Слава Соколова спечелиха наградите от Осмия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор” в село Царевец, община Свищов.

„Очаквах и не очаквах подобен успех. Ние се подготвяхме много дълго време. Усилията ни бяха оценени по достойнство“, споделя ръководителят Слава Соколова.

„Струмски полъх“ е формация, създадена преди 25 години. Първоначално ръководител на състава е обичаната народна певица Руска Минчева, после тя предава щафетата на музикалния педагог Станислава Янчева, а от 15 години с изпълнителите се занимава Слава Соколова.

Четиридневният фест е с конкурсен характер и е под патронажа на Министерството на културата на Република България. По време на фестивалните дни участие взеха състави и формации от цялата страна. Със своето представяне кюстендилските изпълнители спечелиха овациите на многобройната  публиката и бяха заслужено класирани сред лауреатите на фестивала.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *