Началникът Държавен здравен контрол Йорданка Янчева: Единственият начин да разберете дали радонът е проблем в дома ви е да го тествате

Инженер-химикът Йорданка Янчева е началник отдел „Държавен здравен контрол“ към дирекция „Обществено здраве“ в Благоевград. Тя работи в Регионалната здравната инспекция от 2008 година, от 5 години заема ръководния пост в отдела за обществено здраве в Пиринско. Йорданка Янчева е завършила Химикотехнологичен и металургичен университет /ХТМУ/ – София, специалност „Екология и опазване на околната среда“. Живее в Благоевград от 20 години, семейна, с две деца – дъщеря ученичка и син, който е студент в София.

Разговаряме с химика за радоновите измервания в жилищни сгради – дейност, която стартира преди повече от месец на територията на Благоевградска област.

  • Г-жо Янчева, обяснете ни кое наложи измерването на радон в частните домове в Пиринско?
  • Здравната инспекция започна през февруари измерване на радон, който, както знаете, е радиоактивен газ, проучването е за три месеца. Извършва се с цел определяне на райони с повишена концентрация на радон. Има основания да се смята, че високото съдържание на радон в жилището може да доведе до онкологично заболяване на белите дробове. Опасност от радон в нашите домове има и всички ние през целия си живот сме изложени на радиоактивно облъчване, независимо дали искаме да се предпазваме или не. Рискът от онкологично заболяване на белия дроб зависи от това колко време сте били изложени на облъчване, мощността на дозата, пол и възраст на човека, пушач ли сте, общо здравословно състояние и други. Когато сте изложени за дълъг период от време на високи нива на радон, вие увеличавате риска от развитие на рак на белия дроб. Единственият начин да разберете дали радонът е проблем в дома ви е да се тества жилището. Най-вероятният източник на радон е почвата. Радиоактивеният газ радон е безцветен, без мирис и вкус. Той може да проникне  в жилищната сграда от земята чрез малки пукнатини в подовете и чрез  отвори и други празнини около тръбите или кабелите.  Измерването на концентрацията на радон се извършва с детектори, на външен вид представляват малки кутии, които задължително се поставят на приземния етаж, ако се обитава, или на първия. 1200 детектора, които се поставят в жилищата на случаен принцип, пак повтарям, само на обитавани приземен и първи етаж от сграда, вече са раздадени в 14-те общини в областта,  останалите 80 детектора в момента все още се раздават в община Благоевград и Петрич.
  • Какво представлява детекторът?
  • Детекторът не излъчва йонизиращо лъчение или друг вид лъчение, а измерва част от естествения радиационен фон, не събира никаква друга информация за вашето жилище. Всяко отваряне и разглобяване на детектора ще компрометира измерването. Не променяйте помещението, където е поставен детекторът в периода на измерването. Избягвайте да поставяте детектора до източник на топлина, пряка слънчева светлина или до място, където температурата може да се повиши. Изключително влажна среда също не е подходяща за този тип детектори, не се поставят в бани или други помещения с висока влажност. Детекторът не се поставя в шкаф, кухненски помещения или коридори. Измерването се извършва на открито в спални помещения, детски стаи и всекидневни, може да бъде поставен върху рафт или етажерка за книги. Важно е детекторите да се съхраняват правилно, да не се загубят и да бъдат предадени отново, ние ще се свържем с всяко лице, което е получило уреда.
  • Как са разпределени детекторите?
  • 1280 детектора са разпределени равномерно на територията на областта според броя на населените места във всяка община.

Искам да поясня, че най-голям брой детектори са разпределени за община Петрич – 210, където има 52 села, следва община Благоевград със 190 детектора,  Сандански – 170, Гоце Делчев – 100, и за останалите 10 общини.

  • Какъв е периодът на измерване на радон в жилищните сгради?
  • Проучването е прецизно и е за три месеца, попълва се анкетна карта от доброволците, които желаят, и се посочва точната датата на поставяне. След експлоатацията се записва крайната дата, като детекторът се поставя в найлонов плик и се предава в Национален център по радиобиология и радиационна защита.
  • Има ли разлика при нивата на концентрация на радон през различните сезони?
  • Да, предвид особеностите на вариация на радон през различните сезони започнахме и ново проучване, което ще се извърши в 4 фази в зависимост от 4-те сезона в нашата страна. Нивата на радона в жилищата могат да варират в широки граници в течение на времето. Най-високи стойности се наблюдават в зимните месеци, когато помещенията не се проветряват системно за дълго време, влияние оказва и отоплителната система. Препоръчително е да се прилагат дългосрочни измервания с продължителност от 3 до 12 месеца. На 20 март от Регионалната здравна инспекция поставихме допълнително още детектори в 30 жилищни сгради. Това проучване ще продължи до 20 юни, след което ще се извърши изследване за следващия сезон, като всеки тримесечен период включва едно от годишните сезонни времена. Искам да поясня, че нивата на концентрация на радон могат да варират не само през сезоните, но и между самите сгради. Ако ваши съседи са измерили повишена концентрация на радон, не означава, че и и вие трябва да измерите. Препоръчителните нива са до 300 бекерела на куб./м и до 200 бекерела на куб/м. Стойностите се определят от това дали е ново строителство или стара сграда. Тези нива не трябва да се приемат като строга граница, а като индикация за предприемане на мерки. Радонът може да бъде намален чрез уплътняване на подове, запечатване на пукнатини и подобряване на вентилацията в помещенията.

Световната здравна организация /СЗО/ препоръчва приемливо ниво от 100 бекерела на куб/м. Крайно ниво за относителна безопасност се приема стойносттта на обемна концентрация на радон 300 бекерела на куб/м. Над това ниво задължително трябва да се предприемат мерки.

Разбира се, че е трудно да си представим, че е възможно да живеем в стерилна среда, но всеки човек трябва да вземе мерки, за да намали дозата на облъчване с предприемане на действия чрез подходяща отоплителна система, активна вентилационна система в дома си, поставяне на радононепропусклив слой в основата на сградата, и не на последно място – честото на отваряне на прозорците. Нека не забравяме, че по-голяма част от вдишания газ се издишва обратно. Разпадните продукти на радона, които не са газообразни, се отлагат по стените, пода или прашинките, плуващи във въздуха, откъдето по-късно биха могли да постъпят с вдишания въздух в човешкия организъм. Никога не е късно да намалите риска от заболявания на вашето семейство.

Директорът на Регионалната здравна инспекция на Пиринско д-р Лена Павлова е сред доброволците, тествали жилището си за концентрация на радон във въздуха. Измерването е извършено преди една година, отчитането на естествения радиационен фон е извършено на 2 пъти за 6-месечен срок. Тогава д-р Павлова взела участие заедно с други колеги от Здравната инспекция, сред тях и директорът на “Общестевно здраве” д-р Мария Станчева.
“Резултатите, отчетени в Националния център по радиобиология и радиационна защита при близо 100 тествани жилища, са в нормалните стойности до 300 бекерела на кубичен метър, няма завишаване на концентрацията на радон във въздуха”, каза директорът на Здравната инспекция д-р Лена Павлова. Тя уточни, че по същото време не е била управител на Здравната инспекция, но разбрала от колегите си и взела участие, за да се информира.
“Резултатите от поставените сега над 1280 детектори в жилищни сгради ще се отчетат след тримесечен престой. При измерени стойности над референтните нива, трябва да бъдат предприети мерки за редуциране на концентрацията. Сред мерките са често проветряване на помещенията, подобряване на вентилацията и активно понижаване на налягането под сградата, както и повторно измерване”, поясни д-р Павлова.

СЛАВА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *