HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Началникът на хирургия в МБАЛ – Благоевград д-р Д. Димитров след двуседмично гостуване в Нетания: В Израел всички са здравно осигурени и не плащат за лечение в болница, лекарят лекува според състоянието, а не в зависимост от клиничната пътека, в 9-милионната държава има 30 болници, в България са 400, там наистина медицината е в 21 век

Д-р Димитър Димитров е роден в град Разлог. Завършил е с пълно
отличие Киевския медицински институт. Постъпва на работа в благоевградската болница през 1990 г., има придобита специалност по обща хирургия. През 1997 г. той заминава със семейството си в Израел, където завършва медицина по американските стандарти. Работил е като хирург в Хилел Яфе Медикал център, чете лекции и в престижния Медицински университет в град Хайфа. Две поредни години – 2006 и 2007, е номиниран за преподавател на годината. Съпругата му д-р Виктория Димитрова е стоматолог, синът им също учи медицина.
След двуседмичен престой в Израел по покана на негови колеги разговаряме с началника на хирургично отделение в благоевградската болница д-р Димитър Димитров.

– Д-р Димитров, какви са Вашите впечатления от сегашното Ви от посещение в Израел?
– Първо искам да уточня, че се завърнах в България през 2009 година, преди това 11 години съм работил в Израел и за мен тази страна е позната. Сега имах възможност отново да се срещна с колегите си и да се запозная с нововъведенията в медицината. Завърнах се отново след 7-годишно прекъсване и останах изключително възхитен от бързата промяна и развитие на икономиката, невероятното строителство, новите, модерни жилищни комплекси. Последно бях през 2010 година, тогава бях част от екипа на делегация от Министерство на здравеопазването начело с тогавашния зам. здравен министър д-р Валерий Митрев.
– В кой град бяхте сега?
– В Нетания, това е средиземноморската перла, един от най-развитите курортни градове в Израел. Градът се намира на около 30 км от Тел Авив и на 50 км от Хайфа. Разходих се и по плажната ивица, но времето все още не позволява да се влиза в морето, сезонът се открива както при нас в края на май и продължава до началото на октомври.
– Какво Ви впечатли най-силно?
– Направи ми впечатление, че се чуваше често реч на французи, които са се преселили да живеят и работят в Израел. През последните години близо 1 милион французи са закупили имоти там, те са се преселили след терористичните актове във Франция. В страната има голямо търсене на имоти на репатрианти от различни страни – Русия, Канада, Германия. Поради голямото търсене има и бързо строителство на жилищни комплекси, а цената на новопостроените сгради е висока, определящ е и кварталът. Например в по-престижен квартал цената на един апартамент от 100 кв.м е от половин милион долара нагоре, в останалите квартали е около 200 000-250 000 долара. Въпреки бързите темпове на строителство в Израел са изключително стриктни в създаването и запазването на зелените площи в междублоковите пространства. Както знаете, Израел е безплодна държава, но те използват и най-малките участъци и там всяко кътче е зелено и свежо, прилага се капковото напояване и до всяко коренче тече вода. Изумително е това, което постигат в Израел – пустинята е превърната в рай, а тук ние имаме земния рай, но не го ценим.
Освен строителство на сгради, изключително активно се строят и пътища, като старите се разширяват, а новите се изграждат на два етажа. В Израел никъде ремонтните дейности не създават затруднения, пътувах с автомобил и никъде не попаднах в задръстване.
– Как успяват да създадат организация?
– Поставени са електронни ограничения и сигнализация, които предупреждават, и водачите стриктно спазват правилата. По пътя никъде не видях изхвърлени отпадъци. Няма кръпки и дупки, сякаш асфалтът е нов, цял участък се преасфалтира наведнъж. Работата по преасфалтирането се извършва късно през нощта, на цяла улица се отстранява и полага нов, но се работи, пак подчертавам, през нощта, когато интензивността на движение е минимална. И тук искам да поясня, че данъците в Израел са високи, но навсякъде се вижда, че те се използват по предназначение – алеи, детски площадки,

фонтани и други. Навсякъде е осветено, включително и на междуградските пътища, спокойно може да пътуваш на габарити, разбира се, това е шега…
– Разкажете ни за здравеопазването в Израел, за което всички знаем, че е на много високо ниво?
– От момента на завръщането ми в България не съм прекъсвал контактите си, пациенти, които са потърсили помощта ми с тежки заболявания, съм ги насочвал за лечение. В Израел постъпват за лечение пациенти от цял свят, затова там във всяка по-голяма болница се създават специални отдели, професионалисти координират и облекчават обслужването на пациентите. Видях се с моите колеги от болница “Хилел Яфе”, която е част от Медицинския факултет на университета в Хайфа.
Исках да си “сверя часовника” с нововъведенията в медицината. Колегите ми са отишли доста напред за изминалите 7 години както по отношение на апаратура, така и методика на лечение. Ако преди заминаването ми в Израел 50-60% от извършените операции бяха лапароскопски, известни като безкръвни интервенции, в момента 90% от тях се осъществяват по този начин. Лапароскопски операции се извършват на хирургични, гинекологични и урологични заболявания. Смело мога да кажа, че и при нас, в благоевградската болница, лапароскопските операции са рутинна част от нашата работа, извършваме органносъхраняващи интервенции при карцином на гърдата, при онкологични заболявания на стомашно-чревния тракт, ниски предни резекции на рак на ректума, рак на дебело черво. Съвместно с настоящия болничен директор д-р Митев преди 5 години въведохме и лапароскопски операции на гинекологични заболявания. В Израел се срещнах и с радиолога проф. д-р Лорбер Боим. Този специалист прилага венозна терапия с мононуклеарни клетки, антитела при напреднал рак на простатна жлеза. Прилага се специален радиоактивен препарат, който помага за лечение на тумор на простатна жлеза. Желанието и на нашия екип от МБАЛ – Благовеград е да въвеждаме нови методики на лечение.

– Как е изградена здравната система в Израел?
– В Израел има 4 здравни каси, неосигурени пациенти няма, безработните и бедни се осигуряват от държавата, всички работещи внасят своите осигуровки.. Когато болният попадне в държавна болница, получава всички услуги, от които има нужда, и не заплаща за престоя и лечението си. Там здравната система работи за пациента, лекарят лекува според състоянието на пациента, а не по определена клинична пътека, която да решава и вкарва лечението в “релси”, престоят не е поставен в схема, няма лимити на болничната дейност. В 9-милионен Израел има 25 държавни болници и 5-6 големи частни, в България ми е трудно да отговоря на този въпрос, може би има около 400 болници общо. За сравнение, в Израел най-малката болница е с 450 легла за лежащо болни, средно големите са с капацитет 600-750 легла, големите болници от 1000-1500 легла. За разлика от България, където във всяко едно малко градче има болница, в Израел болниците са разположени по цялата територия, така че да могат да обхванат населението. Територията на Израел е малка и няма големи разстояния от болница до болница, около 100 км. Патологията е почти същата, както в България. Онкологичните заболявания са също разпространени, но профилактиката е изключително развита. Държавата Израел не пести пари за медицина, разполага с апаратура /скенер/, която може да улови разсейки при злокачествени заболявания с размер до 3 мм. Системата на доболнична помощ е прекрасна, тя е като нашата, но много по-добре организирана. Има разкрити центрове, които се занимават само с транспорт на спешни случаи от мястото на инцидента или от дома до болницата. В големите градове със задръствания в движението се използват мотори. Няма значение пациентът каква здравна осигуровка внася, нивото на медицинска услуга за всички, постъпили в държавната болница, е еднакво. Лежащо болният не заплаща нито стотинка за лечение, няма такси за болничен престой.
Говорим за медицината на 21 век, която се развива изключително бързо и служи за пример на много страни.
Разговаря СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *