Топ теми

Началник-складът на ПК „Македония“ в Симитли Т. Ковачева: Единствената грижа на председателя на кооперацията Величко Кръстев е да си осигури тавана на пенсията, ако ЦКС не се намеси, трудът и парите на стотици симитличани отиват в историята

Сигнал за злоупотреби, разхищения, необясними назначения, огромни хонорари и умишлено водене към фалит на Потребителска кооперация „Македония“ в гр. Симитли депозира до председателя на Централния кооперативен съюз в София и председателя на Контролния съвет на ЦКС началник-складът Теменужка Ковачева, чието предизвестие за съкращение в момента тече и от 1 септември вече няма да е на работа. В сигнала е пълно с конкретни цифри, имена на фирми и хора, имащи отношение към случващото се в една от най-имотните кооперации в Благоевградска област. С него Ковачева призовава преките шефове в София да вземат отношение по случващото се в кооперацията, преди тя напълно да е фалирала, защото на нея все още разчитат стотици член-кооператори от общината, вложили парите си в кооперацията и очакващи дивиденти.

– Г-жо Ковачева, уволнението Ви ли е причина да подадете сигнала в ЦКС?

– По-скоро болката ми от това, което се случва в кооперацията, която до момента е давала хляб на стотици симитличани. Освен тази болка изпитвам и унижение от предателството, което бе проявено към мен, след като 38 години съм член-кооператор на ПК „Македония“ и член на Управителния съвет.

– Предателство от кого?

– От председателя Величко Кръстев.

– За какво Ви съкратиха?

– И аз не мога да си обясня. На 17 декември миналата година бях преназначена за началник-склад в предприятието. Приех склада от Мария Лазарова, която излезе в пенсия. В склада на работа се водеше и Иван Балабанов, който обаче бил в болничен от август 2018 г., поради което аз приех от Мария и неговите стоки. Така при назначаването ми аз се озовах сама на позицията началник-склад. През януари тази година Балабанов се върна на работа, но остана без работно място, защото председателят заяви, че аз ще отговарям за склада. Попитах какво ще прави с Балабанов, отговорът на Кръстев бе, че му е обещал да го запази още 2 г. до пенсия, така че ще измисли нещо. Така Балабанов остана без склад, само пишеше от мое име стокови разписки, като всяка втора беше с грешка при умножението или сбора. Още откривам липсващи стоки, които той е подарил на клиентите ни. Впоследствие му измислиха склад само за минерална вода – да я дистрибутира. И докато аз правех невъзможното, за да изправя на крака обектите на кооперацията, които бяха работещи: обикалях с личната си кола, търсех стоки на ниски цени, товарех, разтоварвах, вкарах в магазините нови артикули и в крайна сметка магазините започнаха да правят двоен оборот, през април 2019 г. Кръстев назначи на работа в кооперацията по чл. 70 като трети началник-склад снахата на Балабанов. Нея никой от работещите не я познава, никога не е идвала в кооперацията. Кръстев призна, че правел услуга на Балабанов, за да получава тя майчинство.

През юли на заседание на УС бе утвърден численият състав за 2019 г. и в него бройката за началник-склад бе фиксирана на 3-ма, отделно имаше и предложение за съкращаване на 2 щата. Попитах съкращенията за майчинствата ли се отнасят, защото освен снахата имаше и една магазинерка по майчинство, Кръстев каза „да“ и всички ние гласувахме „за“. И в един момент на 22 юли бях извикана от деловодителката Мария Маркова, която ми връчи предизвестие за прекратяване на трудовия договор. При нея беше и главната счетоводителка Елена Мавродиева. Останах изумена и ги попитах какво се случва, те отговориха: „Питай Кръстев“. Той обаче отново не беше на работа, затова продължих да разпитвам тях. Казаха ми, че 3 дни по-рано адвокатът на кооперацията Поповски и председателят ги уведомили, че съгласно решение на УС те двете и счетоводителят отчетник трябва да участват в комисия за подбор, защото се налагат съкращения. Не можах да схвана на какво основание деловодителката ще преценява кой да бъде съкратен и кой не, и ще дава оценка за работата ми, но както и да е. Тогава Мавродиева изразила мнение, че трябва да се съкрати Балабанов, но Кръстев и Поповски й обяснили, че него го защитава законът като болен, а пък снаха му била защитена от Закона за майчинството.

– Тоест Вие се оказахте единствената незащитена от закона?

– Така излиза. Отказах да подпиша предизвестието и поисках протокола от заседанието на УС, в което Кръстев заяви, че 2-те съкратени бройки ще са от майчинствата, но първо ми го отказаха, а после ми показаха подправен протокол, от който излиза, че аз съм гласувала за собственото си съкращение.

– Ако Кръстев действително взема всички решения по свое усмотрение, къде е Управителният съвет на кооперацията?

– Ами спотайват се, за да не се окажат и те навън. Но председателят далеч не взема сам решенията. Тук, в предприятието, всичко се върши под диктовката на адвокат Васил Поповски, който е на заплата в кооперацията, ползва безплатно помещение за кантора, не плаща наем и консумативи, и взема отделно хонорари, и то какви… Например заведе дело срещу община Симитли за неплатени задължения и за това, че делото бе спечелено на 3 инстанции, той получи няколко пъти хонорари от по 3000-4000 лв. Друг е въпросът, че тези пари, които по съдебно решение община Симитли трябва да плати на кооперацията, най-вероятно никога няма да бъдат дадени, защото предприятието има повече задължения към общината, отколкото тя към нас. Така де факто се получи, че ние плащаме хонорарите на адвоката, а нямаме възвращаемост.

По тази причина се създадоха изключително трудни взаимоотношения с общинското ръководство и вече е невъзможно нормализирането им. Резултатът е, че кооперацията не може да продаде обектите си, защото те нямат нотариални актове, а общината отказва да издаде.

– Какво е положението с базата на кооперацията?

– Миналата година бяха затворени 6 магазина, а други 3 – дадени под наем. Председателят Кръстев умишлено затвори обектите, за да му е по-комфортно и да не се тормози със зареждане, персонал и т.н. Изобщо не помисли за хората, които трябваше да си тръгнат, и за останалите без препитание техни семейства. Той продължава да си взема заплатата от наемите, които се плащат, и въобще не се притеснява, че голяма част от наемателите са такива само на хартия и изобщо не плащат. За Кръстев е важно той да е добре, неговата заплата да идва навреме и ако нещо друго падне отгоре, още по-добре. По информация на общия работник, председателят например наредил стелажите от склад на един от затворените магазини да му бъдат откарани със служебния микробус вкъщи за лично ползване. По-лошото е, че от началото на годината Кръстев е повече в болнични, не е упълномощил никого да го замества и в предприятието е пълен хаос, защото не се знае кой къде ходи и с какво се занимава. А и на работа да е председателят, пак не се интересува от случващото се. Основният му ангажимент е да толерира хората, които нищо не работят, обикалят по цял ден улиците и кафенетата и не допринасят нито лев за бюджета на кооперацията, а само изнасят. Има работник поддръжка, който е без всякакви ангажименти и когато съм го молела да ми помогне с товаренето от склада, той винаги се криеше. Помагаха ми случайни хора, но той – никога, винаги се скатаваше в някое кафене. Един ден попитах председателя какво работи същият този работник, последният побърза да ми отговори: „Пазя шефа“, а Кръстев се изсмя и уточни, че ще трябва да купи въженце да се завържат двамата, за да не се загубят. Оставям този отговор без коментар.

– Има ли кооперацията задължения извън парите, които дължите на община Симитли?

– Да, и не само. Имаме и много вземания, към които Величко Кръстев проявява пълно безхаберие. Странно защо, от години не се събират вземанията. Към 30 април 2019 г. например те са 212 000 – всичките от клиенти, наематели, липси от начети и присъдени вземания. Липсата от начети е около 13 000 лв., те са от два обекта и само в единия е открита липсата на 12 000 лв. Това е вече от година и половина. Парадоксалното е, че една от длъжниците на тези 12 000 лв. е и член на УС на ПК „Македония“, и тя с гласа си решава финансовите въпроси на предприятието. За тази липса се води дело, но по думите на адвокат Васил Поповски, казани пред УС, в това число и пред самата нея, „ние няма какво да й вземем, има само един голф за 500 лв.“. Всички вземания всъщност Поповски предлага да ги оставим в графа „несъбираеми“ и така на практика да освободим длъжниците от този товар.

Има от години липса на 25 000 лв., която вече е в списъка на несъбираемите, и много от наемателите се възползват от този пример, докато натрупат задължения от няколко хиляди лв., после спускат кепенците и всичко остава за сметка на кооперацията. Много пъти като член на УС съм предлагала, след като наемателят не си плати наема 2 месеца, да се предприемат мерки за освобождаване на помещението, но кой се интересува?

Последният случай е с магазина в с. Годлево – там от 1 г. задълженията се трупаха и когато стигнаха 3500 лв., наемателката се отказа от помещението. На всичкото отгоре същата миналата есен е била назначена за 4 месеца в ПК „Македония“, според Кръстев – за да й направи услуга, и когато й потърсили парите за наема, тя обявила, че ще съди кооперацията, защото била на работа, а ние не сме й плащали заплата.

– Наскоро пред „Струма“ един дългогодишен член-кооператор се оплака, че иска да си прибере дяловите вноски от кооперацията, но не му ги дават, защото нямало пари. Запозната ли сте дали все пак успя да си вземе парите, които бяха около 23 000 лв.?

– Мисля, че още не ги е взел, но е странно това обяснение с липсата на пари, като се има предвид, че при продажбата на Хлебозавода кооперацията получи 360 000 лв., а тази година взе за друг атрактивен обект в центъра на Симитли, на пазара, още 330 000 лв. Къде отидоха тези пари? Знам обаче, че този член-кооператор не е единственият, който е чул от Кръстев, че „пари няма“. Още много член-кооператори, които искаха да си приберат дяловите вноски, направиха магистрала до кабинета на председателя, за да чуят същото. Как ще запазим доверието на член-кооператорите, как ще опазим тази някога богата кооперация с този председател, който я дърпа надолу и надолу към фалит?

– Знаете ли какви пари влизат от наеми в кооперацията?

– Ами то няма определена цена на квадратен метър – Кръстев си определя наемите както му хрумне. За миналата година под наем се даваха 35 обекта, наемът на смесения магазин в с. Сушица например бе намален от 120 на 60 лв., но пък този на ресторант „Пирин“ си остана 550 лв. Най-скъпи са търговската сграда в Черниче и цехът за саи в Симитли – по 800 лв. По документи всеки месец в касата на кооперацията трябва да влизат 9135 лв. и 1177 евро, но далеч не всички плащат. Според отчета на Мавродиева към 30 април т.г. вземанията на кооперацията са 212 000 лв., от които 10 000 лв. са от клиенти, 63 000 лв. – от наематели, 13 000 лв. от начети и 126 000 лв. са присъдените вземания от община Симитли – за зареждането с хранителни продукти на детските градини и Социалния патронаж. Тогава счетоводителката отчете като трудно събираеми 15 000 лв., от които 6300 лв. от ресторант „Пирин“, над 800 лв. от хранителния магазин в Долно Осеново, над 4000 лв. бе задължението на „Ай енд Ти България“, близо 2000 лв. – на ЕТ „Пламен Чаушев, по 800 лв. дължаха ЕТ „Христина Милчова“ и ЕТ „Галя Серафимова“, над 1400 лв. – ЕТ „Ивайло Костов“. Любопитни са вземанията от липси – 12 780 лв., 11 865 лв. от които са на Сашка Чалъкова. Срещу последната е образувано и дело поради отказа й да плати липсите. Успоредно с това обаче кооперацията към края на април имаше 127 000 лв. задължения към доставчици, като повечето бяха за доставка на бира и безалкохолни от ЕТ „Сорели-Елка Гиздова“.

– Вие ли сте единствената, която смята, че Кръстев умишлено фалира ПК „Македония“?

– Категорично не. Миналата година през юли имаше извънредно събрание на УС, на което думата взе главната счетоводителка Елена Мавродиева. Изказването й е протоколирано и дори съм го приложила към жалбата си до ЦКС – София. Ето, ще го зачета: „Г-н Кръстев, защо доведохте кооперацията до фалит? Вие затворихте 6 обекта и създадохте масова суматоха сред член-кооператорите. Как мислите да изплатите дяловия капитал на хората? Вие изхранвате семейството си 30 г. с кооперацията, а я съсипахте за 3 г. с пълното си безразличие. Този мандат, който така искате, ще Ви донесе тавана на пенсията и ще сте доволен, но мислите ли за хората, които са изградили тази кооперация? Защо, след като съборът в с. Градево е на 20 юли 2018 г., Вие искате да затворите магазина? Защо допуснахте наематели, които от 2016 г. не са си плащали наемите?“. И така нататък…

– Успяхте ли да сдадете склада?

– След като получих предизвестието за съкращение и трябваше да предам склада на Балабанов, той буквално избяга. Казал на колегите, че отказва да приема, защото няма да може да се справи. На всеослушание дори си призна, че даже да му заредят магазин със стока вкъщи и да го оставят само да прибира парите, пак няма да се справи. Поне е честен. Сега от два дни предавам.

– Какво очаквате да се случи?

– Централният кооперативен съюз да се намеси и ако не друго, то поне да назначи ревизия на кооперацията. Самата аз имам много документи и ако проявят интерес, мога да им ги предоставя. И дано това стане навреме, преди Кръстев да я унищожи напълно. Разговаря: ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

14 Коментара

 1. ЕДИН ГОРНОМАЛЕЦ

  ЕЙ, СЕЛЯНКО, ХОДИ СИ В “ГОРНАТА МАХАЛА” ДА СИ ПАСЕШ ОВЦИТЕ……..ВСИЧКО СИ НАПИСАЛА МНОГО ДОБРЕ, А СИ ЗАБРАВИЛА ДА НАПИШЕШ ТЕБ КОЛКО ПЪТИ ЗА ТЕЗИ ГОДИНИ СА ТЕ НАДЧИТАЛИ И С КОЛКО……И ЗАЩО ТЕ Е ДЪРЖАЛ КРЪСТЕВ, ТА СЕГА ДА ГО ХУЛИШ, ТОГАВА СИ ТРАЕШЕ…КРЪСТЕВ БЕШЕ ДОБЪР. ЯСНО Е , ЧЕ ИСКАШ МЯСТОТО МУ, НО С ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ СТАВА

  Отговор
 2. По-кротко

  За адв.Поповски не сте права;Вие колко искате да е хонорара за 126 000 лв;? Може би 500 ЛВ. ? И за каква възвращаемост говорите? Свършил си е работата,платили сте му и това е.

  Отговор
 3. Читател

  Много факти са изнесени в тази статия. Ако всичко това е вярно – какво го чакате,махайте го.Нахалник.

  Отговор
 4. Съседка

  Нуше,не мога да си пиша името,ама ние сме с тебе.Всичко което направиш ще те подкрепим.Пък да го видим тоя ще вземе ли тавано или ще протяга ръка за помощи.

  Отговор
 5. И тук е същото

  И в Благоевград председатела идва един ден в седмицата. Секретарката му движи всичко.Тогава той защо ни е? Да изберем младото и начетено момиче,и за пътни нема да се харчим.

  Отговор
 6. Да сме обективни

  Значи,докато работеше Величко беше арен,а сега чер гологан ?

  Отговор
 7. Първи рунд

  Като начало УС да гласува да му се намали заплатата на Кръстев.

  Отговор
  1. Само финансов удар му е майката

   Тогава може и да заработи на четвърта скорост

   Отговор
 8. Точно така

  Всичко си е казала жената.Точно така е с кооперацията в Симитли и с Кръстев. Ако го махнете дали ще се подсмихва заедно с поддръжката ?

  Отговор
 9. Време е

  Оставете го ЦКС г-жо Ковачева! Свикайте събрание и го махнете този изпостник. Намерете си читав адвокат и действайте. Има си процедура и трявбя да поведете хорото.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *