Наша терапия със сърфактант дава добри резултати срещу COVID-19

Терапия със сърфактант, приложена от български лекарски екип, дава много добри резултати в лечението на COVID-19. Това съобщиха в NOVA двама от екипа – д-р Василка Зарчева и д-р Чавдар Ботев. „У нас животоспасяваща терапия със сърфактант се прилага отпреди 20 г., на над 15 000 деца е приложен, които са оживели“, каза д-р Зарчева.

Д-р Ботев добави: „Сърфактантът по 3 показателя унищожава коронавируса, който хитро влиза в клетките – първите вируси загиват, но другите унищожават клетката“. Той изтъкна, че добре познати у нас препарати бромхексин и амброксол, както и витамин D, също успешно действат за разрушаването на обвивката на вируса.

„Сърфактантът е белтъчна, липидна смес, която се продуцира в пневмоцитите на белия дроб. Неговият синтез се установява в шестия месец след началото на бременността”, обясни д-р Василка Зарчева.

Тя добавя, че при недоносените деца той липсва или е в много малко количество, което не е достатъчно. Така децата се намират в много тежка дихателна недостатъчност и приложението на сърфактант при тях е животоспасяващо.

Д-р Зарчева обяснява, че COVID-19 засяга белия дроб много тежко и нарушава неговия синтез. Това е и причината част от болните да развият несъвместима с живота дихателна недостатъчност. “Независимо от апаратната вентилация тяхното състояние не се възстановява. Това води до увреждане на други органи и системи”, казва Зарчева.

Д-р Ботев добавя, че в еволюционно отношение този вирус се е адаптирал към сърфактанта. „Доказва се, че витамин D води до увеличаване на сърфактанта”, сподели докторът.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *