Нашенци от Логодаж и Спатово играха „Копачка“ в македонското Делчево за 5-г. от регистрацията на хорото в списъка на ЮНЕСКО

Логодажката група за автентичен фолклор и „Леб и вино“ от санданското село Спатово бяха специалните гости от България на честване в Делчево, Северна Македония, на 5-ата годишнина от регистрирането на местното хоро „Копачка“ в списъка на ЮНЕСКО за нематериално световно културно наследство. Десетина групи по покана на делчевските танцьори от състава със същото име „Копачка“, който е с 80-годишна история, участваха в честването и дефилираха по улиците на града, като на две места всички играха дружно „Копачка”.

„Хорото е нашата копаница, но те го регистрираха първи“, обясни секретарят на читалището в благоевградското с. Логодаж Дафинка Бойчева. Тя разказа любопитната история на хорото в западната ни съседка: „Играе се само под съпровод на тъпани и в началото е било мъжко хоро. В годините обаче, за да го играят и жени, променили една от стъпките, за да не се вижда голо коляно“.

Любопитно е, че на честването присъствал и основателят на групата „Копачка“ Димитър Узунски, който вече е на достолепна възраст. Всички участници в надиграването се включили в тържествен концерт в зала в сградата на общината, след който имало две почерпки – коктейл и празнична вечеря с много музика и танци.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *