Нашумелият бизнесмен от с. Абланица Арбен Хавальов напъва за депутат с нова партия „Бригада“, ЦИК го отряза

Нашумелият бизнесмен от гоцеделчевското с. Абланица Арбен Ефремов Хавальов бе отразян от възможността да участва в изборите за народни представители на 4 април 2021 г., след като вчера ЦИК отказа да регистрира партията му „Бригада“. В качеството си на председател и представляващ партията Хавальов приложил към заявлението си за регистрация част от задължителните документи, списък на 3022 избиратели, подкрепящи регистрацията на партията, но и молба ЦИК да му даде още няколко дни, за да успее да се снабди с удостоверение за актуално правно състояние, удостоверение от Сметната палата и актуална банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания. Поради изтичане същия ден на крайния срок ЦИК отпуснала на бизнесмена само няколко часа до края на работния ден, но до 17.00 часа на 17 февруари документите така и не били доставени и Хавальов остана извън избори 2021.

50-годишният Арбен Ефремов Хавальов е един от най-атрактивните бизнесмени от Югозапада. Той живее отдавна в София, но пази топли спомени от Югозапада и по-специално от Благоевград, където през 1986 -1989 г. е част от Представителен младежки политически театър при Младежкия дом в град Благоевград.

 „За времето, прекарано от мен в театъра, мога да кажа, че бях най-беден във финансово изражение, но тези три години бяха най-щастливите от моя живот. Сега съм богат, но никога с пари не съм успял да постигна и да си купя същите емоции. Изпитвам носталгия. Аз бях едно осакатено от системата провинциално момче, което няколко месеца репетираше как да отиде при режисьора Златко Павлов и да му каже, че “иска да стане артист”. Златко се усмихна с творческия си и мек приятелски поглед и каза да започна с метлата. Това беше най-щастливият миг в живота ми. Благодарение на това, че Златко, Ачо и Ванката ме допускаха в тяхната компания на кафето до Младежкия театър, аз ходех като Санчо Панса с една тетрадка и си записвах значенията на непознати за мен думички, които те ми разясняваха. Това, което съм днес, заявявам отговорно, че го дължа на учителя си Златко Павлов и на всички стари приятели от театъра. Сърдечни благодарности!“, изповядва се преди няколко години Хавальов в пост, който и до днес се върти във Фейсбук.

След благоевградския му период Хавальов е строителен работник в Гърция, а сестра му Илвие, която по-късно става негов бизнес съдружник, първо гледа тютюн в Абланица, а после има малък фризьорски салон в София.

В по-ново време името на Хавальов обаче не е свързано нито със строителството, нито с театъра, а с данъчни измами. То нашумя през 2008 г., когато стана ясно, че той и сестра му са формални собственици на суперлуксозния и скъп комплекс в Рибарица “Каза Домини”. Срещу Хавальов и съдружниците му тогава започна крупно разследване за ДДС измами чрез 296 фиктивни сделки, по което той беше осъден на първа инстанция на три години условно. Тогава от Комисията за незаконно придобито имущество запорират имотите на Хавальов, а за признати данъчни злоупотреби за около половин милион лева той бе осъден да плати глоба от само 10 000 лв. Впоследствие Апелативният съд в София отменя дори и тази символична присъда и върна делото на прокуратурата. През 2015 г., още докато беше следствен, в електронен сайт бе публикувана снимка от рождения ден на Хавальов, на която гост е тогавашният главен секретар на МВР Светослав Лазаров.

Вчера Хавальов се опита да влезе в българската политика с една партия, атрактивна колкото него. „Бригада“ е регистрирана в Софийски градски съд с цел

изграждане на национална функционираща система за разрешаване проблема с уличните животни, чрез създаване на областни, общински и местни екипи за спешна помощ, клиники за спешен прием и лечение, достойни паркове за живот и уредени гробища. Партията обявява, че ще се бори за създаване и поддръжка на ежедневно обслужвани центрове за изхранване и напояване на животните във всяко населено място.
„В България са регистрирани около 150 000 ловци, като всеки от тях ежегодно убива поне 10 горски беззащитни диви животни. Нашата цел е да успеем да се превърнем в една многочислена Бригада от спасители на тези горски обитатели, демонстрирайки несъгласието си с тяхното избиване.
Готови сме да посочим алтернативни и модерни начини за упражняване на хобито на ловците и любителите на оръжия. Заедно ще изберем приятели на животните в градовете и в по-големите села, за да предприемаме инициативи, свързани с посещения във всяко едно Ловно-рибарско дружество и ловна дружинка. Ще направим всичко възможно да убедим повечето ловци да ограничат убиването на беззащитните животни и да се насочат към по-съвременни начини за упражняване на тяхното хоби и използване на огнестрелно оръжие“, е партийното верую на „бригадирите“, които са избрали за свой политически слоган „Аз подарявам живот“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *