Наш щангист счупи три световни рекорда

Ангел Русев подобри и трите световни рекорда при 18-годишните в новата категория 55 кг на започналото днес в Ашхабад (Туркменистан) първенство на планетата по вдигане на тежести за мъже и жени. Със 108 кг в изхвърлянето българският талант премина световния стандарт и записа името си като първия световен рекордьор при по-младите, пише блиц спорт.

17-годишният Русев стартира с успех със 103 кг, после се справи и със 108 кг, но при задържането на щангата до признаването на опита от съдиите получи болки и това принуди треньорския щаб да се откаже от трети опит, за да не провокира по-тежка контузия и за да може да продължи и изтласкването.

При трима съперници с „нули“, тези 108 кг наредиха Русев седми в първото движение.

В изтласкването българинът започна с успешни 130 кг, след това премина и през 135 кг, за да триумфира като нов световен рекордьор при младите и в това движение със 140 кг. Това му осигури притежанието и на върховото постижение на планетата в двубоя с 248 кг (с 12 кг над стандарта), което го нареди шести в крайното класиране на категорията на Световното в Ашхабад.

Шампион е Юн Чол Ом от КНДР с 282 кг двубой и със световен рекорд за мъже в изтласкването.

По-рано през деня при най-леките дами в кат. 45 кг Даниела Пандова се нареди седма с двубой 141 кг.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *