НА ВНИМАНИЕТО НА АПИ: Знаците на кръговото за Зелен дол подвеждат шофьорите, табелите са след отклонението по АМ “Струма“ към Кулата

Пътните знаци в района на пътен възел Зелен дол са подвеждащи, тъй като не са актуализирани след пускането на новия участък от АМ “Струма“, който достига до кръговото при полигона. Това установи проверка на „Струма“, която бе направена вчера по сигнал на читател. Вероятността шофьорите, които за първи път пътуват по отсечката от магазин „Метро“ до кръговото при  Зелен дол да се объркат, е много голяма, тъй като на указателната табела никъде не е посочено, че могат да се включат в магистралата за Кулата. На нея са описани със стрелки  посоката за движение към София и Видин , Логодаж  и промишлената зона на Благоевград, но липсва информация за връзката с новооткрития участък от АМ „Струма“. Идващите шофьори от ГКПП – Станке Лисичково, примерно македонци, които са решили да посетят Банско или пътуват за Гърция, също рискуват да се заблудят, особено ако минават през този участък за първи път. Причината е същата – указателните знаци на пътен възел Зелен дол не са актуализирани и на тях липсва информация за пътуващите, че има отклонение за Кулата по новия участък на магистралата. Предпоставки за объркване са създадени още преди самото кръговото кръстовище, където си стои старата табела. Така е и при самото навлизане в кръговото, където шофьор, който не познава района, със сигурност ще се обърка, тъй като табелите, на които е посочена посоката за Кулата, са чак след отклонението за новия участък за АМ „Струма“. При това положение шофьорите тръгват в посока „Метро” и повлечени от автомобилния поток влизат в Благоевград и не им остава друг избор освен да преминат по стария маршрут за Кулата. Напълно объркан изглеждаше вчера и стопаджия чужденец, който вчера беше на кръговото при Зелен дол и държеше картонче с надпис „Благоевград”.

„Тук често се получават обърквания заради старите знаци. Днес станах свидетел на поредната суматоха. Млада шофьорка на лек автомобил със софийска регистрация се чудеше накъде да тръгне и накрая пое към Благоевград”, разказа таксиметров шофьор, който често пътува по това направление.

Извън неуредиците с пътната маркировка, която е нещо като дежавю за този  район (припомняме, че при предишно разследване на „Струма“ бе установена подредба на взаимно изключващи се знаци, при която шофьорите бяха неправомерно глобявани на поразия), съществува много рисков участък. Той се намира на 200 м от кръстовището, между двата завоя на пътя за Зелен дол,  непосредствено срещу свинекомплекса. Шофьорите, идващи от ГКПП – Станке Лисичково, след първия остър завой попадат в компрометиран участък и ако се движиш с кола с по-малки габарити, направо отскачаш от дупката и вариантите са или да навлезеш в насрещното платно, или да се забиеш в отбивката вдясно.  Това показа и експериментът, в който участва репортер на „Струма“. Участъкът е изключително натоварен, тъй като това е основният път към българо- македонската граница. На всяка минута оттам минават поне по 4 автомобила, леки и товарни, в двете посоки. Вчера няколко леки коли се занесоха и насочиха директно в насрещното платно за движение, за да избегнат деформирания  участък, а други, които преминаваха през него, подскачаха. И в двата случая рискът от катастрофи е голям. Стабилни бяха само тежкотоварните автомобили. Подценяването на проблема от АПИ е скандално безотговорно, още повече че там е рискова зона, в която са ставали тежки катастрофи със смъртни случаи, коментираха шофьори.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Защо

    Като коментирате знаците…Защо само километър след отбивката за Бараково в посока Сандански има знак ” край на автомагистрала” и малоумно ограничение от 70 км/час ? Бойко откри магистралата до Полигона, а тия са я скопили до Агромах! Защо?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *