На вниманието на РДНСК и общината! Ромската махала в Благоевград превзема вече района под Кръста, къщи на 2-3 етажа никнат като гъби

Масивни двуетажни къщи като гъби са изникнали в Малкото дере на Благоевград, което тръгва под Кръста и минава през ромската махала. Те се виждат като на длан от района на зоопарка и розариума. През последните години махалата завзема нови територии, като се разширява в тази посока, и вече в района се е оформил цял квартал. Тревожен сигнал с видео на новите масивни постройки пусна вчера в социалната мрежа известният психиатър д-р Ангелина Кожухарова, която от години ежедневно прави трекинг по маршрута към Кръста.

„Винаги в този район ходя с маска заради задушливата миризма от горене на гуми и подобни отровни  материали, дори в дни като днешния, в които температурата е 8-10 и повече градуса. Няколко пъти съм звъняла на тел.112, но полицаите не смеят да влязат в махалата и чакат на входа. И това се повтаря“, разказа д-р Кожухарова  и продължи: „Но това е друга тема. Обикновено като минавам покрай дерето, гледам да не се обръщам, защото е тъжна картина. И сега, като видях тези нови къщи на по 2-3 етажа, просто онемях! Нагоре пълзят и не знам нито кой им е дал разрешение, нито с какви пари са направени. Заснех и пуснах видеото заради незаконното строителство, каквото предполагам, че се случва там. Учудвам се от скоростта, с която са построени, защото преди 1 г. тези нови къщи ги нямаше там! Навремето настанилите се в дерето ползваха незаконно вода от преливника отгоре без водомер. Бяха го разбили и течеше като водопад, тогава също снимах. От ВиК го затвориха, но живеещите там се бяха включили от друг преливник в района на Кръста, от който имаше малък чучур. И там водното дружество запечата незаконни водопровод и сега не знам откъде взимат вода. А боклуците си изхвърлят в дерето и то е побеляло!“, разказа известният психиатър.

Както „Струма” писа, още през октомври 2014 г. Софийска апелативна прокуратура излезе с доклад, в който алармира, че в  Благоевград може да се стигне  до човешки жертви при високи води на река Струма, а два от най-критичните участъци са Голямото дере, което преминава през града по протежение на 500 метра със сравнително голям водосбор, и Малкото дере,  което минава през ромската махала. Водите на двете дерета са заустени чрез закрития стоманобетонов тръбопровод в река Благоевградска Бистрица, а под земята те се сливат в границата на ромската махала. Там има много незаконни къщи, липсва канализация и ако река Струма прелее, жилищата ще бъдат отнесени и ще загинат хора, предупредиха от прокуратурата, основавайки се на проверка, направена от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”, и на анализ, който  обхващаше състоянието на високорисковите участъци около реките Струма и Места в Югозападна България. Софийската апелативна прокуратура прехвърли отговорността на местната власт в лицето на областния управител и кмета на Благоевград със задължение Окръжна прокуратура да следи дали са взети мерки и какви по предотвратяване на евентуална трагедия.

Година и половина след доклада на прокуратурата, през март 2016 г., тогавашният кмет на Благоевград Атанас Камбитов обяви, че се подготвя събарянето на всички незаконни постройкти в ромската махала. „Законът е такъв и трябва да се спазва от всички“, категоричен бе тогавашният градоначалник и съобщи, че общината е направила преглед на всички незаконни постройки в ромския квартал. До края на мандата си обаче Камбитов така и не изпълни заканата да въведе ред в ромската махала и да приложи закона към всички граждани на общината с еднаква сила. А незаконното строителство в ромската махала в Благоевград продължава с още по-бързи темпове под носа на властта.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Адолфчо

    Само бригада с багери и булдозери ще ги оправи – тръгват и изриват всичко на 10 см. почвен слой дълбочина. А мангустите – в селата, да бачкат на нивите!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *