На всеки час дезинфекцират банкоматите в Кюстендилско, 50% скок на гражданите под карантина

Задължителна дезинфекция на местата, където има банкомати, ще се извършва на всеки един час в Кюстендил. Това става със заповед на кмета на общината Петър Паунов.

“Макар че намалява струпването пред банкоматите, предстои да бъдат изплатени пенсии и добавки към тях, а тези места са определени като място, потенциално за разнасяне на зараза”, каза на брифинг Паунов.

С близо 50% е увеличението само за един ден на хората, които са под карантина. Към момента 134 човека са под карантина, при 97 във вторник.

„Моля ви за още засилено внимание, особено в малките населени места. В нито един от магазините нямате право да консумирате каквато и да било напитка или храна. В търговския обект получавате закупената стока и веднага трябва да го напуснете. Където има маса, тя трябва да бъде премахната. При нарушения подавайте веднага сигнал до здравните власти или до кмета и кметския наместник, за да може да бъде преодоляна тази заплаха. Всяко струпване, всяка повърхност е потенциална заплаха”, каза още той.

„Ние трябва да спазваме мерките, наложени от Кризисния щаб – максимално дисциплинирано, да се движим между аптека, хранителен магазин, работно място и дома, и да не забравяме, че с огромна вяра ще преодолеем препятствието. Моля ви само за спокойствие и дисциплина, за да е всеки ден Благовещение“, каза още Паунов.

Той уточни, че 173 човека, които са крайно нуждаещи се, ще бъдат подпомогнати с хранителни пакети. “Бюджетът на “Патронажна грижа” се увеличава и допълнително ще бъдат обхванати нови 135 човека като социална грижа”, каза Паунов и допълни, че ако има нужда, могат да бъдат назначени още трима медиатори.

„Появиха се и първите дарители, които искат да бъдат анонимни. Благодарим на всички и отново апелирам за спокойствие и дисциплина”, каза още той.

„По отношение на мерките в храмовете, те са предприети още в първия ден, там дръжките са омотани и се напояват всеки час със спирт. На храмовете са постоянно отворени вратите. Няма струпване на хора, дори когато се раздават даровете, свещенството е предупредило да се спазва дистанция от 1,5 метра. Храмовете са източник на спасение, а не източник на заплаха или зараза. От храмовете тръгва само вярата и спасението и този, който се опитва да ни изгони от божия дом, в момента скърца със зъби, плаче и заплашва целия свят, но не може да победи само вярата. Признак на неверие е, ако изпадаш в тревога и паника, но признак на гордост и егоизъм е, ако не спазваш мерките, които са предложени. Вярващите хора и свещенство, всички спазват мерките до детайл. Стремежът да се прекъсне молитвеният зов на християнина означава едно – да се подчиниш на злото. Това никога не може да стане”, категоричен е градоначалникът.

Той уточни, че подовете в православните храмове се мият постоянно, мият се и се пръскат и самите икони.

367 лица са под домашна карантина към момента в област Кюстендил заради коронавируса, стана ясно на заседанието на Областния кризисен щаб. Бройката обаче варира ежедневно заради потока граждани от региона, прибиращи се от чужбина. В двете най-големи общини – Кюстендил и Дупница, съответно са и най-много изолираните хора под домашна карантина.

Предписания са връчени на 271 лица, предстои връчването на още. Хората под карантина се проверяват стриктно от органите на реда, служители на РЗИ и РЗОК. С приетия от Народното събрание закон при извънредно положение, ако лицата не спазват задължителния карантинен срок, ще бъдат санкционирани. Глобата е до 50 000 лева.

От Областния кризисен щаб за борба с коронавируса призовават всички съвестно и стриктно да спазват наложените мерки. „Нека хората да се отнасят толерантно и доброжелателно един към друг, както и да не се насажда враждебност в тази кризисна ситуация“, призова областният управител Виктор Янев.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *