HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

На драматичен педагогически съвет изключиха единадесетокласник в Математическата след скандал с учител

На драматичен педагогически съвет, продължил 3 часа, колективът на ПМГ „Акад. С.П. Корольов“ – Благоевград взе решение да изключи от училището единадесетокласника Георги Кайнакчиев, след като учителят по физическо възпитание и спорт Антон Ишев го обвинил в причиняване на физическо насилие.

Случаят се разиграва на 1 февруари, по време на часа по физическо. Тъй като целият клас загрявали с една топка, гимназистът Г. Кайнакчиев помолил учителя Владимир Стоянов за още една и преподавателят го изпратил до стаичката на физкултурния салон, където се съхраняват уредите и пособията. Там гимназистът се засякъл с другия учител по физкултура Антон Ишев, който не преподава в класа на Георги.

Какво точно се е разиграло между учителя и ученика в помещението без камери и без свидели, знаят само двамата. Версията на учителя Ишев е, че гимназистът го е нападнал, а на Георги – точно обратната. Коренно различни са и обясненията на двамата, написани до директора на ПМГ Николай Каращранов. Така „дума срещу дума“ А. Ишев внася докладна с предложение единадесетокласникът да бъде изключен.

Педагогическият съвет, който се състоял на 15 февруари, е повече от бурен и прераства в скандал. Учителите се разделят на два лагера – „за” и „против“ налагането на най-строгото наказание. Почти всички преподаващи на Георги твърдят, че той е добър ученик и не трябва да бъде изключен, други пък застават зад искането на физкултурника А. Ишев. Обсъждано е и предложение да бъде сформиран екип от учители, които да работят с Георги, но то не е прието. От 58 присъстващи 14 са „против“ изключването на ученика, но останалите 44 гласуват „за“. Така е взето решението гимназистът да бъде преместен в друго училище.

На съвета присъстват социален работник, обвиненият единадесетокласник, майка му Юлия и адвокат, упълномощен от родителите. Изненадващо обаче адвокатът не е допуснат до залата. Заповедта за изключването на ученика влиза в сила в тридневен срок от издаването.

Същевременно ученици от ПМГ са стартирали подписка в защита на Георги, вече са събрали над 200 подписа. Наложеното наказание може да бъде обжалвано и отменено от началника на РУО – Благоевград.

„Какво да кажа, разочарована съм и разстроена психически. Как може без свидетели и без никакви доказателства, само дума срещу дума синът ми да бъде обвинен във физическо насилие и изключен от училището. Всъщност Ишев се е хванал за това, че синът ми е нарекъл другия учител Вл. Стоянов на малко име – Владо. Убедена съм, че Георги не е виновен. Не искам да слагам всички учители в ПМГ под един знаменател. Сред тях има изключително добри педагози, много от тях преподават на сина ми, именно те го познават и застанаха зад него, гласувайки „против“ изключването му”, сподели майката на изключения гимназист Юлия Кайнакчиева.

Тя призна, че през миналата учебна година заради натрупани неизвинени отсъствия на Георги му е било наложено наказание – последно предупреждение за изключване, но през тази учебна година синът й посещавал редовно учебните занятия, а и характерът на едно провинение няма нищо общо с обвиненията в агресия и физическа саморазправа. „Ще заведем дело срещу ПМГ „Акад С.П. Корольов“, категорична бе майката.

Налагането на санкцията породи редица коментари в образователната гилдия: Защо учителят Ишев се намесва в часа на свой колега? Как се доказва физическо насилие без свидетели? Това са само част от въпросите, които под сурдинка си задават учители и ученици в разтресената от скандала гимназия.

С наказанието възниква и друг сериозен въпрос: Къде ще учи до края на годината Георги? По закон при изключване следва преместване в училище с паралелка със същия профил /в случая технологичен/. Такава обаче в Благоевградска община в друго училище няма.

„Да, това е въпросът, който ме измъчва. И точно това искам да попитам началника на РУО. Къде синът ми ще продължи образованието си?”, не скри притеснението си вчера майката Ю. Кайнакчиева.

От Регионалното управление на образованието обявиха, че в момента се запознават с документите по случая. Днес /17.02./ експерти от РУО влизат на проверка в ПМГ, за да установят спазени ли са всички изисквания на процедурата по налагане на наказанието, както и да изяснят обстоятелствата, довели до напрежението не само между учители и ученици, а и в педагогическия колектив.

КРАСИМИР ТРИФОНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *