На извънредна гореща сесия общинските съветници в Перник утвърдиха Н.Пр. патриарх Неофит и спортистката Василена Василева за почетни граждани

Н.Пр. патриарх Неофит и световната шампионка Василена Йорданова Василева бяха утвърдени за почетни граждани на поредно извънредно заседание на ОбС – Перник. Номинацията на Негово светейшество обаче предизвика спор сред съветниците, след като председателстващият заседанието Милан Миланов обяви, че гласуването е с обикновен кворум.

Съветниците не разбраха, че двете номинации не се противопоставят, а всяка трябва да има поне  50% + 1 глас. Ралица Андреева от БСП заяви, че няма да  участва в подобно гласуване.

„Не можем да си позволим да противопоставим обединителя на православието на спортистка, прославила града ни. Патриархът е с най-високото държавно отличие и не ми се вижда редно да му връчваме нещо, което е по-ниско. Политиката няма място в църквата, както и църквата няма място в политиката“, обясни мотивите си Андреева.

„Не мисля, че трябва да водим спор кой е по-достоен. За нас е чест да можем да предложим, номинираме и изберем патриарха за почетен гражданин. А това, че има още една номинация от друга сфера, е нормално. Затова предлагам да се гласуват и двете. За нас е чест да изберем за почетен гражданин патриарха“, каза Ивайло Богданов от ГЕРБ.

Д-р Мария Маринова от „Реформатори и демократи за Перник“ каза, че ситуацията застрашава достойнствата на всеки един, тъй като всеки има своите достойнства. Тя предложи първата точка, която да се разгледа в следващия мандат на ОбС, да е отпадане на наградите „Почетен гражданин“.  Според нея такива отличия не бива да съществуват, защото всеки човек прави най-доброто.

„За нас е чест и удоволствие, че има хора, които са свършили своята работа. Но нали всеки един от нас го прави. Поклон пред духовния баща и поклон пред спортиста“, каза Маринова.

Ако патриархът приеме почетните знаци на Перник, те ще му бъдат връчени на тържествена сесия.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *