На изложба вместо събор заради пандемията армъните от Дупнишко се събраха да си припомнят историята на феноменалния си етнос

Фотоизложбата „Носталгия в образи Армъните от Дупнишко“ беше открита в изложбена зала „Джамията” в Дупница. Тя е съвместна инициатива по повод празника на града на Дружеството на армъните в Дупница, Историческия музей в града и е финансирана от общината. Неин автор е доц. д-р Светла Ракшиева.

Армъните се заселват в Дупница през 19-и, началото на 20-и век. Първоначално живели из планините Рила, Пирин, Стара планина, Родопите и постепенно се заселват в градовете. Сами започнали да се интегрират, нямали никаква помощ от държавата. Отглеждали фасул, занимавали се с животновъдство, с овце и коне. Сами са си правили къщите. Когато имало влашка сватба в квартал „Бешика“ в Дупница, и българи се хващали на хорото. Армъните винаги са живели в разбирателство със своите съграждани.

„Организирахме Дружеството на армъните през 1995 г., всяка година правим събор на Вангелова чешма. Единствено тази година не сме заради пандемията от Ковид-19. Няма такъв етнос, който да прави такъв събор. Затова решихме да направим тази изложба, за да се види животът и битът на армъните. В момента армъните в Дупнишко сме 250 със смесени бракове. Имаме армъни в селата Бистрица, Овчарци и в града. Армъните са един от най-старите етноси на Балканския полуостров“, сподели пред аудиторията председателят на Дружеството на армъните в община Дупница Никола Костов.


Доц. д-р Светла Ракшиева, председателят на Дружеството на армъните в община Дупница Никола Костов и директорът на Историческия музей в Дупница Анелия Геренска

„Настоящата изложба представлява истински разказ, който проследява във времето и в пространственото както културното развитие и спецификата на армъните, така и тяхната памет и идентичност. Тя е един принос към младите поколения армъни, да могат да видят какъв път са изминали техните деди, защо трябва да изучават езика, защо трябва да го съхраняват… Защото армъните, които в Дупница не са толкова непознати, както в останала част на България, наистина са един от най-древните етноси на Балканите. Наследници са на най-старите пастирски племена. За мен, като етнолог, армъните са един изключителен феномен. Те не са само една етническа общност, разпръсната по целите Балкани. Те се състоят от две основни групи – едните живеещи в града и занимаващи се с търговия, занаяти и двигатели на цивилизационните процеси, а другите – пастирските общности, които са истинските пазители на традицията“, разказа организаторът доц. д-р Светла Ракшиева.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *