На инфарктно събрание! Собственикът на транспортна фирма Й. Везирски избран за председател на РПК – Рила, ревизия разкри – в магазина в с. Смочево са раздадени стоки за 1770 лв. на вересия

На инфарктно отчетно-изборно събрание на кооперацията в Рила

с явно гласуване беше приета оставката на досегашния управител Васил Атанасов и на поста беше избран Йордан Везирски.

Преди да се стигне до гласуването, бяха зададени много въпроси от член-кооператори към досегашния управител. Жена от залата твърдеше, че не са й изплатени 400 лв. дивиденти. В. Атанасов обяви пред присъстващите 57 делегати, че дивидентите са изплатени.

Той отчете дългове към НАП за 61 000 лв., от които 8000 лв. лихви и задължения към ЦКС в размер на 27 000 лв., остатък от безлихвен кредит. Общо задълженията на кооперацията за 2017- 2018 г. са в размер на 122 000 лв. На критика беше подложен и управителният съвет, който през последните две години не е дал отчет пред член-кооператорите.

Инж. Захариева от с. Смочево попита: „След като взехте кредит от 30 000 лв. от ЦКС, защо не върнахте борчовете, а ремонтирахте магазините на кооперацията, някои от които са на загуба? В магазина в с. Смочево няма никаква стока. Всеки не може да отиде до Дупница да си напазарува. Молим се за по една цигара като просяци”.

Досегашният управител В. Атанасов отговори: „Кредите от ЦКС се отпускат за определена дейност. Не може да се плаща за нещо, което е извън посоченото в договора за кредит. От кредита трябваше да купим компютри за 8000 лв. /от залата се чуха викове: Кой ще ги ползва, след като в някои населени места в общината няма интернет/ платихме 4000 лв. на мобилен оператор”.

На събранието беше отчетена загуба от 45 000 лв. за кооперацията за 2018 г. и още 106 000 лв. от търговска дейност. За външни услуги са изплатени 5300 лв. от бюджета на кооперацията, за електроенергия, телефони. Подписвани са граждански договори за рязане на дърва, като на някои от тях няма подпис на този, на когото е сключен договорът за услугата.

Бившият наемател на ресторант “Жабокрек” на пътя Рила-Рилски манастир Тодор Димитров попита В. Атанасов: „ Къде отидоха 12 000 лв., които платих като наем на ресторанта, преди да го напусна. Вие ми дадохте друга банкова сметка. Не съм сигурен, че парите са по сметка на кооперацията”, изрази съмнението си ресторантьорът. „В този период ни бяха запорирани сметките от НАП. Затова се наложи да открием друга сметка, за да може да разполагаме със свежи пари”, бе отговорът на управителя.

На събранието се разбра, че в магазина в с. Смочево са раздадени стоки на вересия за 1770 лв. В момента тече ревизия в магазина и беше поискано от магазинерката В. Ангелова да представи пред ревизорите тетрадката с вересиите. Двама член-кооператори стигнаха до словесен сблъсък относно зареждането със стоки на магазина в с. Смочево, който е и най-печеливш от всички магазини на кооперацията. Единият твърдеше, че магазинерката трябва сама да зарежда магазина, за да не се стига до липсата на елементарни продукти, другият бе категоричен, че само кооперацията може да зарежда магазина.

На събранието стана известно, че в ревизионен акт на ЦКС се твърди, че не може да се докаже, че заседанията на управителния съвет са били редовни, тъй като няма подписи на присъстващите. За всяко заседание 7-те членове в управителния съвет са получавали по 20 лв., или по 140 лв. годишно, ако са били редовни.

След приключване на дебатите се пристъпи към гласуване оставката на Васил Атанасов от поста председател. Само един гласува “против” от 57 присъстващи. В. Атанасов беше освободен от длъжност, но не и от отговорност.

Единствената кандидатура за председателския пост в РПК – Рила беше на Йордан Везирски, бивш гл. счетоводител на тютюневата станция в Кочериново, сега собственик на транспортна фирма за превоз на товари с тирове. Той беше избран на поста с огромно мнозинство. Попитан от член-кооператорите как ще реши проблемите на затъващата коопeрация Й. Везирски поиска да му се дадат 3 м. да се запознае обстойно с проблемите в кооперацията и едва тогава ще даде отговор на въпроса.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *