На косъм! Румънското правителство оцеля във вот на недоверие

Румънският премиер Флорин Къцу оцеля днес във вот на недоверие, който бе внесен от опозицията, обвиняваща проевропейското правителство, че „води страната към бездна“, предаде АФП.

Общо 201 депутати подкрепиха вота на недоверие при необходими поне 234 за сваляне на кабинета.

Бившият банкер Къцу и неговият кабинет положиха клетва през декември миналата година след парламентарни избори, на които Социалдемократическата партия (СДП) беше първа, но не успя да намери съюзници, които да управляват, отваряйки вратата на либералното правителство на Къцу, коалиционно правителство, ръководено от Националлибералната партия.

Социалдемократите и националистическата партия Алианс за обединение на румънците, които внесоха вота, имат общо 205 места.

Опозицията обвинява правителството, което включва и реформаторската коалиция USR-Plus – съюз между “Спаси Румъния” и партия “Свобода, единство, солидарност”, в “обедняване” на румънци чрез замразяване на заплати и пенсии, след като намали обещаното от социалдемократите удвояване на пенсиите, за да овладее дълга.

Румъния, която е сред най-бедните страни в ЕС, е подложена на критики от Брюксел заради прекомерния дефицит.

Икономиката, засегната силно от пандемията, се сви с 3,9% през 2020 г., което е най-лошият резултат от 2009 г. насам.

Но с облекчаването на ограниченията за коронавирус Европейската комисия и Международният валутен фонд (МВФ) преразгледаха нагоре прогнозите си за растеж на страната до между 5,1% и 6% за 2021 г. Анализаторите обаче предупреждават за рисковете за икономиката в случай на четвърта вълна на Covid-19, която може да удари след няколко месеца, когато кампанията за ваксиниране спре.

Досега само 4,5 милиона румънци са имунизирани от общо 19 милиона души население. Докато много румънци се колебаят да бъдат ваксинирани, критиците твърдят, че правителството също не е успяло да насърчи хората да се ваксинират.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *