На невиждан от зората на демокрацията протест благоевградчани поискаха: Незабавна амнистия за 5-имата полицаи

Незабавна амнистия за 5-имата благоевградски полицаи Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков, вкарани преди Великден в затвора за 7 г., поискаха благоевградчани. Хиляди подписи под този апел бяха сложени от жителите на областния център на Пиринско. Подписката е адресирана до президентството, в чиито правомощия е да помилва осъдените заради смъртта на Ангел Димитров-Чората преди 14 г. по време на задържането му в рамките на акция, насочена срещу наркоразпространението в Благоевград.
Листовете с подписите на гражданите вчера се предаваха от ръка на ръка сред стотиците благоевградчани, които се събраха пред сградата на Съдебната палата на мирен протест в защита на полицаите. Носеха я момчета и момичета, облечени в бели тениски с надпис ?Полицаите не са убийци?. Голяма част от дошлите на площада бяха вдигнали плакати със същия текст, който стана лого на хорското възмущение след скандалната присъда по делото ?Чората?. Имаше и плакати с наивни по детски текстове като ?Борис Механджийски с чиста душа и достойнство?, срещаха се и по-хард от рода на ?Мафията на Чората – на свобода, чисти полицаи – зад решетките!?.
Митингът в защита на 5-имата изпълни площада пред съда и по численост можеше да съперничи на най-мащабните протести от годините на демокрацията в Благоевград, когато хората скачаха в защита на хляба си. На него дойдоха роднини, близки и познати на осъдените, техни колеги, бизнесмени и политици, бившият шеф на РДВР Богомил Янев, по чието нареждане през 2005 г. полицаите тръгват на акция ?Респект?, охранители, но най-много бяха редовите граждани, изправили се на студа, за да изразят несъгласието си с безпрецедентната присъда, вкарала невинни хора в затвора.
На протеста имаше и изказвания, в които представители на различни синдикални организации и неправителствени формирования направиха същото – подкрепиха безрезервно осъдените полицаи и обещаха да сторят и невъзможното, за да може делото да бъде възобновено, ако вицепрезидентът Илияна Йотова откаже да помилва полицаите. В този дух говориха председателят на Националния полицейски синдикат Валентин Попов, председателят на Съюза на офицерите от запаса Иван Петров, шефът на благоевградския клон на Националната асоциация ?Сигурност? Славчо Цонев, председателят на Международната полицейска асоциация – клон България Огнян Богоев и др.
Двама души обаче взривиха настръхналото множество. Единият беше арх. Любомир Богданов от Боянския клуб за подкрепа на българската държавност и нация, който окачестви проблема с осъдените полицаи не като синдикален, а като национален, и обяви, че тук, в Благоевград, в този момент се слага началото на родозащитно общобългарско движение, чийто първи акт е ултимативното искане до Йотова без отлагане да помилва 5-имата мъченици.
Вторият бе бащата на осъдения Борис Механджийски. Той говори кратко, с видимо неудобство от това, че го слушат стотици, и много прочувствено. ?Аз бях в затвора при Боби и искам да ви кажа: ?Моят син не е убиец?, разплака се бащата, а след него и голяма част от протестиращите.
Митингът започна и завърши с легендарната песен на Емил Димитров ?Моя страна, моя България?. Тя прозвуча въпреки странния маньовър от страна на служителите в храма на Темида. Първоначално от там бяха позволили озвучителната техника да бъде разположена на площадката пред централния вход, но малко преди началото на протеста токът неочаквано беше прекъснат, а организаторите на митинга – предупредени, че от съображения за сигурност трябва техниката да бъде свалена на плочките пред сградата. На този митинг имаше хора от всички възрасти, обединени от каузата да се борят за свободата на 5-имата полицаи, да се борят срещу несправедливото решение на ВКС, което вкара невинни хора в затвора!!!
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *