Топ теми

В Благоевград! Цената на кабарнето не пада под 90 ст., гроздоберът в Пиринско приключва

Гроздоберът в община Благоевград приключи на 90%. Голямата офанзива лозарите от околните села организираха последните два уикенда и прогнозират, че сезонът приключва до 10-ина дни. Брането и продажбата на ранните сортове, основно белите, на пазара в Благоевград започна още в края на август. Търговците изкупуват най-вече от Петричко- Санданския район, но се продава и грозде от масивите край областния център на Пиринско.

Вангел е от Петрич, има 12 дка лозя в местността Тумбите в района на село Ръждак, където отглежда широка мелнишка лоза. Продава свое и чуждо грозде в Благоевград повече от 6-7 години.

„Най-много се търсят мерло, каберне, сензото е хубав сорт,  а сега вече и широка мелнишка, която се бере по- късно. В момента цената й е 0,75 лв., но може да падне до 0,70 лв. на пазара, защото има доста необрана реколта в района на Катунци, Пиперица, Ново Ходжово, Петрово и в Лехово, където пътят е лош и до лозята достъпът е само с трактор или камион. Изкупната цена на широката мелнишка сега е 55-60 стотинки. Сезонът приключи, аз продавам това и си тръгвам“, показва останалите пълни касетки Вангел.

Той сравнява тазгодишната и миналогодишна реколта и обяснява, че заради сухото време това лято добивът като килограми е по-нисък: „Няма сок зърното. Заради големите горещини, 2 месеца не заваля, гроздето не можа да наедрее достатъчно и е по-малко като килограми. С по-висока захарност е, но няма сок“.

На благоевградския пазар мерлото, кабернето и „Мелник 55“ се търгуваха вчера по левче, а някъде и по 90 стотинки, а „Сензо“ – по 80 стотинки. Директно от производителя цената е с 10-20 ст./кг по-ниска, но пък транспортът е за сметка на купувача. Удобството на пазара е, че търговците се ангажират с доставката, а и на място направо смилат гроздето, като отделят чепките от зърната и спестяват часове работа в избата.

„Реколтата ми тази година не бих казал, че е добра, по- скоро средна работа. Лозето ми е в землището на с. Бучино и през лятото градушка го удари, затова няма много“, откровен бе Санде Костадинов, бивш шеф на „Напоителни системи“ в Благоевград. Заради прогнозите за дъждовно време в края на седмицата той бе организирал гроздобера в началото й. „Не знам дали ще продавам“, призна той, като обясни, че отглежда каберне и памид, който върви по 60 ст./кг.

От хубавото време вчера се възползва и благоевградчанинът Стоян Поповски да обере асмата в двора на къщата си. „Добра е реколтата, към 300 кг набрах“, доволен е той.

За уикенда е планирал гроздобера на 8-те дка лозя в района на с. Българчево Венци Стоименов, треньор и един от основателите на благоевградския клуб по пара-делта планеризъм. „Или ще спечеля, или ще загубя. Не е хубаво да вали преди гроздобер, но го дават дъждовно в четвъртък и петък. Надявам да не вали много, защото пада захарността и отмива дрождите. А тая година реколтата ми е много добра, благодатна беше за всичко. Вярно, че гроздето е по-сухо, но е с повече захарност, а реколтите от сушави години се ценят много“, философски заключава В. Стоименов. Той отглежда само памид и признава, че харесва лекото вино, което излиза от него: „Като френското божоле, то се прави от сорта гаме, но не съм сигурен дали на Българчево ще върви добре, затова не съм и пробвал да го подвеждам“, откровен бе той.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА
Вангел от Петрич заедно със своето грозде от години продава и чуждо на пазара в Благоевград

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. бай Хой

    “Цената на кабАрнето не пада под…” Димитрино, а цената на кабарето колко е?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *