На пленер в Черниче деца рисуваха как се вари лютеница, кукери и народни носии

20 деца се включиха в пленер „Роден край“ – бит и култура в евросело Черниче. Участници бяха ученици от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – град Симитли, СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – село Крупник, ОбУ „Св. Паисий Хилендарски“ – село Долно Осеново. Те имаха няколко часа на разположение да излеят най-красивите си мисли и чувства върху платното.

Пленерът е организиран по случай 60-годишнината на Народно читалище „Гоце Делчев-1958“ – село Черниче, която ще бъде отбелязана с празнична програма на 6 октомври, а пленерът е част от съпътстващите събития за празника.

Специален член на журито бе уважаваният учител и художник Николай Кашев, който заедно с учителите по изобразително изкуство в училищата в община Симитли разясни правилата на младите таланти, които, въоръжени с четки, бои, платна и стативи, удобно се настаниха в прекрасния есенен ден в парка на село Черниче.

Децата се отличиха с уникални хрумвания. Между картините, създадени от малките художници, имаше изрисувани народни носии, сватба, кукери, варене на лютеница, оране и какви ли не още моменти от бита на родния край. Под зоркото око на своите преподаватели, директори и заместник-кмета на община Симитли Евгения Георгиева учениците дадоха всичко от себе си за една красива изложба по случай празника на читалището на село Черниче.

Кметът на селото Георги Стефанов се беше погрижил за добрата организация, а почерпка децата получиха от отец Велизар от църквата „Св. Георги“ в село Черниче.

Тъй като не всички успяха да завършат шедьоврите си, Н. Кашев им даде възможност да завършат картините в училище, а награждаването ще се състои на празника на читалището следващата събота. Тогава на площада на селото ще бъде подредена изложба с всички красиви платна, излезли от ръцете и фантазията на децата в деня на пленера.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *