На поклонението на великата Мутафова в Сатирата: Стоянка е жива, Стоянка е театърът (СНИМКИ)

Почитатели, близки и приятели се стекоха във фоайето на Сатиричния театър, за да кажат последно сбогом на великата актриса Стоянка Мутафова, Поклонението пред нейната памет е навръх рождения ден на Ламбо, когото загубихме преди седмица.

Да почетат паметта на великата актриса днес дойдоха председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов, министърът на културата Боил Банов, кметът на София Йорданка Фандъкова, певецът Васил Найденов, актьорите Любо Нейков, Калин Сърменов, Татяна Лолова, Христо Мутафчиев, Астор, Ирен Кривошиева и много други.

Стоянка Мутафова поклонение
Стоянка Мутафова поклонение

„Тя не е човекът за който трябва да правим тъжните физиономии. Ходих при нея по болниците, цялата беше окичена със системи и скочи от леглото, прегръща ме, пълна с енергия и жизнена жена“, каза Вежди Рашидов.

За него най-тъжно е, че с нея една епоха си отива.

„Не можеш да прежалиш големия талант. Просто тя напълни една епоха от моето детство – и Лабмо, и Стояна, Калоянчев, Парцалев…Епохата си отиде, това е по-тъжното. Светла й памет на Стояна, малко са тия хора, огън до края, в съзнание, усмихната. Но едновременно в живота тя беше един самотен и тъжен човек. Имаше в „Драгалевци“ едно мъничко бунгало и там я виждах отвреме навреме. Винаги хората, които забавляват обществото, в живота са много тъжни. А творецът е по принцип самотник“, завърши Рашидов.

„Неслучайно хората я обичат до ден днешен и ще я обичат още години наред. Има защо. Тази енергия не всеки притежава“, сподели и Васил Найденов.

„Стоянка е жива. Стоянка е театърът. Стоянка е жизнелюбието и ние ще я обичаме, докато ни има”, каза емоционално актрисата Татяна Лолова.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов разказа, че никога не е чул Мутафова да се оплаква, излизала на сцената, а след това нямало спиране.
„Стояна е един от светлите примери. Имаме нужда от това. Мощните, емоционалните взривове, които природата и света ни дават, като Стояна, те са за това – да дойдат и да ни научат. Според мен това е някаква мисия, нейната. Тя оставяше след себе си хора с паднали мандибули от възхищение. Наистина си отива едно поколение, което няма да се повтори. Но ние трябва да го помним и да го превърнем в пример, имаме нужда от това“, посочи Сърменов.

„Последното нещо, за което си говорихме беше да я попитам как е. Тя каза, че е добре и че продължава. Това ми каза и аз й повярвах. За съжаление съболезнованията са към целия български народ. Защото със Стоянка Мутафова си отива една наистина голяма епоха в българския театър, а и в световния театър“, разказа за последния си досег с голямата актриса и Христо Мутафчиев.

Според Астор пък най-хубавата магия ще бъде никога хората да не забравят Стоянка Мутафова. „Най-обичаната българска актриса!“, възкликна илюзионистът.

Любимата на поколения българи актриса ни напусна на 6 декември на 97-годишна възраст.

Стоянка Мутафова имаше сериозни проблеми със здравословното състояние в последните 5 месеца, които наложиха спешното й хоспитализиране в Правителствената болница. На 15 ноември тя беше преместена в Реанимацията на ВМА, където лекарите я включиха на командно дишане и се бориха с всички сили, за да спасят живота й.

Днес близки, почитатели, колеги, общественици и политици се сбогуват с легендарната Стояна, както обичаха да я наричат колегите й.

Поклонението ще продължи до 16:00 часа във фоайето на Сатиричния театър.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *