На празника на Яхиново срязаха лентата на мечтания клуб

Председателят на Общински съвет – Дупница инж. Емил Гущеров, който е от един от най-старите родове на село Яхиново, бе на празника на селото, организиран от кметицата София Скоклева за 4-та поредна година.

„Село Яхиново е най-голямото в област Кюстендил, а може би и едно от най-хубавите в подножието на Рила планина. Жителите със своята предприемчивост са показали, че милеят за него. Родът Гущерови има седем подразделения в село Яхиново. Аз съм от рода Дрънгеви. Моят дядо се казва Стоил, помня го като много трудолюбив и добър човек. Аз съм израснал в Яхиново, спомням си как съм си играл като малък… Това е моето мило родно село. Неслучайно когато кметицата София Скоклева започна да организира тези родови срещи, винаги в общинското ръководство е срещала подкрепа, защото това е една чудесна инициатива. От мое име ще подаря прекрасна картина – портрет на Апостола на свободата Васил Левски за новия клуб в селото с послание: Който влезе в клуба – и млади, и стари, виждайки Васил Левски, да си спомнят неговия завет, който за мен е водещ: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си“, сподели развълнуван ОбС шефът Емил Гущеров.

„Аз съм от Севдиния род, омъжена съм в рода Скоклеви, и двата рода са от по миналия век. Аз съм си коренячка, шест поколения, всички са от селото. По-старите родове в селото са Апостолови, Скоклеви, Гущерови, Гълъбови, Кацови…”, разказа кметът на Яхиново Софка Скоклева.

„Благодаря на община Дупница, че успя да задели 92 000 лева в бюджета за 2018 г. и да закупи сградата на кметството, което означава, че вече може да се правят ремонти, да се участва в проекти и след време тази сграда да стане емблема на Яхиново”, обърна се кметицата към Методи Чимев, който бе сред гостите на празника.

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски освети клуба и благослови жителите и гостите на селото. „Бог да благослови нас, жителите на село Яхиново, и нашите братя и сестри, които са далеч от родното село – в Америка, Австралия, Италия, Англия, Германия и по цялата земя”.

Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев и кметът на Яхиново Софка Скоклева прерязаха лентата и откриха клуба на селото.

Бившият кмет на Яхиново о.з. старшина Николай Готов също е от един от старите родове на селото. „Село Яхиново е с много стари традиции. Още през 1385 г., когато турците влизат в България, оттук минават турци покрай големия дървен манастир. Празник е било и млади, хубави девойки с празнична носия са играли хоро. Турците са водили конете на водопой, имали сме в църквата малко черкве, в което тече бистра вода. Турците поят конете си с вода и тръгвайки на път за София, виждат красивите девойки, отиват в манастира, а девойките се изплашват и влизат в църквата. Тогава брави не е имало, а една греда горе и една греда долу. Влизат в манастира, тропат, но момичетата не отварят. Турците тогава запалват манастира и вътре всички изгарят. Това е било на 14 октомври 1385 г. Малко по-късно – през 1871 г., нашите по-богати яхиновци с помощта на Яхни бей, който тук в местността Лозницата е имал чифлик, с негово разрешение построяват църквата в този си вид, в който е сега. И решават да я кръстят на името на красивата девойка, която е била вътре – Петкана. Затова нашата църква, която е паметник на културата, носи това име… Селото ни е прекрасно, но много наши хора са на гурбет в чужбина, защото тук заплатите са малки и те търсят препитание навън. Аз имам три деца – дъщеря и двама синове, и тримата са с висше образование. Синът Божидар, който сега е в чужбина, беше военен, командир на взвод, и когато разпуснаха армията, той ми каза: „Татко, накъде?“. А аз му казах: „Божидаре, ти си умно момче…”, но не предполагах, че ще отиде в чужбина. Сега е в Англия със семейството си на гурбет. Работи като шофьор на тир, съпругата му в заведение, внукът завърши Националната музикална академия и работи в едно училище, а внучката е в 11 клас, учат и работят в Англия, взеха си там къща. Когато идват на село, е хубаво, прегръщаме се, целуваме се, а когато си тръгнат – плачем…“, разказа развълнуван бившият кмет на село Яхиново о.з. старшина Николай Гогов.

Жителите и гостите останаха възхитени от таланта на ДФТС „Божи дар“ – село Яхиново, с ръководител Божидар Германов, Женската певческа група от селото, народната певица Симона Радева… А изпълнителката на култовата песен „Като птица съм свободна“ – Рени, вдигна градуса на настроението и пя до късно вечерта.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *