На първа среща с кмета Р. Томов директорите на училища поискаха: Парите от наемите да им се връщат, да не плащат такса смет, охраната да се поеме от общината…

Да се връщат в училищата наемите от помещенията, да се освободят от такса смет и да се спазва строго Общинската наредбата за обществения ред – това са част от исканията, поставени вчера от директорите на благоевградските училища на първата им среща с кмета Румен Томов, инициирана по негово искане.

Част от най-важните проблеми представил директорът на НХГ Марин Митов, който подчертал, че трета година парите от наемите от помещенията в училищните сгради, които се отдават на частни фирми, остават в общинската хазна, макар за тях училищата да правят разходи за отопление, почистване, охрана. Промяна била обещана от предишния кметски екип, но така и не станала факт. Той настоял и за строг контрол по изпълнение на Общинската наредба за обществения ред и засилване на контрола за пропуск в нощните клубове на непълнолетни. Митов откровено признал, че заради неспазване на наредбата много ученици в горния курс спят по чиновете до 10 часа, тъй като предишната нощ са били в дискотеки и клубове.

Директорът на НХГ алармирал за аналогичен слаб контрол и по отношение продажбата на цигари и алкохол на малолетни и непълнолетни, и настоял общината да предприеме мерки за затягане на режима на продажбата им. Той поставил и проблема с такса смет с мотива, че в повечето общини в страната са освободени училищата от плащането й. Тя е различна и зависи от местоположението и площта на образователната институция, като не е обвързана с броя на учениците, а предложението било и учебните заведения, както църквите в община Благоевград, да се освободят от тази такса.

М. Митов поставил и въпроса за охраната на учебните заведения, която до момента е грижа на всяко училище. Директорите предлагат тя да се поеме от общината, като това да стане чрез обществена поръчка за избор на фирма.

Директорите не са наясно с възможностите в тази посока на видеонаблюдението в общината, но смятат, че то не може да отмени живата охрана, която следи за пропускателния режим.

Директорът на Благоевградската професионална гимназия А. Драгоев поискал финансиране за дооборудване на лаборатории, но срещнал отпор в лицето на шефката на ІХ ОУ В. Величкова, която отбелязала, че не е редно общината да помага приоритетно на училища, които имат възможност да кандидатстват за европейско финансиране с проекти, каквито са професионалните. Тя настояла приоритет при общинско подпомагане да се дава на учебните заведения, които нямат достъп до подобни програми или са опитали, но проектите им са отхвърлени.

Директорът на Икономическата гимназия Ася Бояджиева повдигнала болната тема за орязания прием и настояла за по-голям догодина, макар това да не зависи от общината.

За изясняване на проблема с частния терен, върху който е Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост “Гоце Делчев“, настояла директорката Димитрина Иванова. Тя информирала кмета за  заплетената ситуация, в която едно общинско училище е в сграда, публична държавна собственост, а за терена, върху който е построена, собственикът – фирма „Струматекс“, иска 3000 лв. наем заедно с претенции към част от първия етаж, който според тях бил бомбоубежище.

Директорката на Строителната гимназия Мариана Митова пък настояла кметът да се срещне с ректора на ЮЗУ за изясняване на статута на последните два етажа на сградата, която двете институции ползват заедно от години.

Болшинството от директорите, взели думата на срещата, искали пари, затова градоначалникът недвусмислено посочил, че финансовото състояние на общината никак не е розово. Той предложил всеки директор да изложи писмено най-важните проблеми на училището, което ръководи, с идеи за решение и заедно с проект на план за включване в инвестиционната програма и проектобюджета на общината за 2020 г. да му се представят днес.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *