На рекордно дълго заседание, продължило 5 и половина часа, съветниците в Дупница приеха бюджет 2021

С крехко мнозинство Общинският съвет в Дупница прие бюджет 2021 г. Това стана вчера на заседание, било всички рекорди по продължителност – 5 часа и 30 минути. За макрорамката, която е в размер на 39 682 000 лв., гласуваха 17 общински съветници, дванадесет бяха против. Дебатът по бюджета продължи повече от три часа, прекъсван от предизборни политически изказвания и размяна на реплики между председателя на ОбС Костадин Костадинов и общинския съветник от БСП д-р Първан Дангов. Социалистът дори беше наказан със “забележка ” от Костадинов, което му коства месечната заплата като общински съветник, както е заложено в правилника на ОбС.

По време на дебата Костадинов, изнервен от непрекъснатите подмятания на д-р Дангов по негов адрес, нарече общинските съветници от БСП “червени кратуни”. Д-р Дангов пък заяви, че Костадинов се държи като Цвета Караянчева в Народното събрание .

Близо 40 минути отне на местните парламентаристи дебатът, предизвикан от предложението на общинските съветници от БСП в бюджета да бъдат заделени средства за еднократни помощи за деца сираци и социално слаби. Общинската съветничка от БСП Валентина Караганова обяви пред колегите си, че на среща с кметското ръководство са обещани такива средства, но в бюджета не са заложени.

Председателят К. Костадинов се обяви категорично против отпускането на такива помощи и заяви: „Общината не може да заделя средства за всички сираци, болни и кривогледи”, което взриви възгласи на недоволство в залата.

Димитър Крекманов от ГЕРБ извади решение на ОбС от 2018 г., с което са дава възможност общината да помага финансово на деца в нужда.

Друга важна тема при дебатите за бюджета беше повдигната от бизнесмена, общински съветник от “Глас народен”, Леонид Хаздай, който определи бюджета като дискриминационен. “Бюджетът е балансиран, но формално. Заделени са средства за ремонти на улици, които са в добро състояние. Давам ви пример: за ремонта на ул. „Орлинска” са заложени 1,2 млн. лв., а улицата е в добро състояние и не е наложителен ремонт. Заделени са средства и за ремонт на изоставения преди години детски лагер в местността Марков камък над село Самораново. Няма пари за децата, които тренират волейбол. Децата тренират до 20,00 часа, а са заделени пари за покриване на лоното на реката край спортната зала в Дупница. Защо?”, попита Хаздай.

По време на разглеждане на тази точка общинският съветник от “Народен съюз” Вергил Кацов заяви, че трябва да се заделят средства за изграждане на външен асансьор в общинската болница. “Граждани се оплакват пред мен, че техни болни роднини са качвани до неврологично отделение на втория етаж увити в одеяла. Това е невъзможно да се случва в 21-ви век”, заяви Кацов.

Председателят на ОбС К. Костадинов му отговори: „Общината не може да отделя средства само за общинската болница. В града има още една и аз не съм съгласен с предложението”. От залата опонираха, че защитава частната болница, на което Костадинов отговори: “Да, защитавам частната болница”.

По време на дебата д-р П. Дангов попита Костадинов дали негова фирма или фирма, близка до него, е правила ремонта на входа на общинската болница при заявеното посещение на здравния министър, закупил ли е председателят имот до ОУ “Кирил и Методий” и на кои обекти още е работила фирмата му. “С парите на коя приближена до вас фирма ходихте на мач на Уембли?”, попита Дангов кмета на община Дупница Методи Чимев. Отговорът беше: „Въпросите не касаят дневния ред на заседанието”.

Д-р П. Дангов заяви пред “Струма”: „Миналия месец останах без заплата от ОбС и този месец няма да я получа след наказанието, наложено ми от К. Костадинов”. За сведение общинските съветници в Дупница получават по 400 лв. нетна заплата на месец.

Любопитно за присъстващите в залата бе, че д-р Пламен Соколов седя по време на сесията на една банка с д-р П. Дангов, което досега не се беше случвало. Това накара председателя К. Костадинов да се усъмни, че двамата доктори кроят коалиция за предстоящия вот за депутати, и той се обърна към съветниците с думите: “Колеги, хайде да гласуваме Дангов да стане депутат, та по-бързо да се махне от Общински съвет, за да върви работата ни по-гладко и бързо”.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *