На скандална сесия бобовдолските съветници единодушно отрязаха отделянето на Големо село, д-р Б. Дашков: Мераците на Дупница не са за вас, а за 190 000 лв. от ТЕЦ-а

На скандална извънредна сесия на ОбС – Бобов дол всичките 13 съветници гласуваха „против” село Големо село да се отдели от миньорската община и да премине към община Дупница. На моменти по време на заседанието прехвърчаха искри между председателя на ОбС, бивш директор на „Въгледобив АД”  Красимир Чаврагански, и кмета на Големо село Васил Васев. Кр. Чаврагански се обърна към кмета В. Васев пред всички присъстващи и го попита какво е направил за 2 години в селото, освен да се облагодетелства? На което кметът Васев му отвърна: „Я кажи ти, ти си се облагодетелствал повече от мен”. В този момент сесията се превърна на махленска говорилня кой какво е откраднал и в повече.

Преди диалога им всички директори на дирекции в общината се изказаха, като общата им цел бе да накарат хората от Големо село да не се вслушват в инициативния комитет и ако има референдум дали селото да се отдели от Бобов дол, то те да гласуват с „не”. Доводите на общинарите бяха, че в община Дупница данъците и таксите са по-високи от тези в Бобов дол, като дадоха пример: сключването на брак в Дупница се таксува между 80 и 150 лв., а в община Бобов дол е безплатно. Актовете за раждане на родени деца в чужбина в миньорската община не се таксуват, а в Дупница се искат 50 лв. На жителите на Големо село беше обяснено, че при смъртен случай в община Бобов дол се плащат 35 лв., а таксата в Дупница е много по-висока. Интересното на това заседание бе, че не присъства нито един представител на инициативния комитет в селото, който събра подписка от 190 души, в която жителите настояват да се отделят от община Бобов дол.

Ивайло Тодоров, който е шеф на БКС – Бобов дол, поиска подписката, събрана в село Големо село, да се представи на прокуратурата в Дупница, тъй като има. съмнение, че тя е фалшифицирана. Едва по средата на инфарктната сесия общинският съветник от ГЕРБ д-р Борис Дашков „изплю” камъчето, като заяви, че мераците на община Дупница не са за жителите на Големо село, а за ТЕЦ – Бобов дол, който ежегодно внася в хазната на миньорската община 190 000 лв.

По време на заседанието Кр. Чаврагански поиска от кмета на Големо село В. Васев да се изкаже по повод исканията на жителите на селото, което той управлява, но управникът категорично отказа с мотива, че е изразил волята си при написването на мотивираното искане за преминаването на Големо село към община Дупница.

В продължение на 20 минути Валери Георгиев – служител в общината, обяснява на присъстващите какво общината е направила за селото, какви инвестиционни намерения има и какво ще коства на жителите това преместване, като заяви, че трябва да се сменят лични карти, че селото трябва да бъде извадено от ПУП-а на общината, че ще създадат редица неудобства от чисто административен характер за хората, а Чаврагански заяви, че заради 2-3-ма души в селото ще страдат всички живеещи в него.

В изказването си Валери Радлев – дългогодишен член на БСП, зам. кмет при управленията на Йорданка Каленичкова в община Бобов дол, обвини адвоката и зам. председател на ОбС – Дупница Йонко Гергов в подстрекателство на жителите на Големо село.

„Йонко Гергов си търси избиратели, най-вероятно ще се кандидатира за кмет на Дупница за следващите избори и буди хората в Големо село – заяви Радлев и допълни – Не прави чест на Общинския съвет в Дупница да вземе Големо село заради ТЕЦ – Бобов дол. Как ще се гледаме в очите? Хипотетично, ако Големо село мине към община Дупница, то няма да бъде център на внимание на общинското ръководство и тогава хората ще усетят, че не са били прави в искането си да минат към община Дупница. Тогава инициативният комитет ще подвие опашка, ще се сниши, а хората ще страдат”.

След като 13-те общински съветници гласуваха „против” отделянето на Големо село от община Бобов дол, кметът на общината Елза Величкова заяви: „Радвам се, че всички политически партии застанаха зад идеята Големо село да не се отделя от общината и че не се допусна разграбването и разпарчетосването на община Бобов дол”.

В същото време стана ясно, че общинският съветник от БСП в дупнишкия минипарламент Ивайло Петров и общинската организация на БСП в града са поискали от губернатора на Кюстендилска област Йордан Татарски да върне за преразглеждане решението на ОбС – Бобов дол, с което се одобри Големо село да мине към община Дупница.

Както „Струма” писа, на сесия на ОбС – Дупница преди Великден решението за това дали Големо село да премине към община Дупница беше гласувано два пъти – при първото гласуване Ив. Петров гласува „против”, но при повторното гласуване той гласува със „за” по невнимание и веднага пусна молба в деловодството в ОбС, в която настоя на следващото заседание да бъде прегласувано решението, тъй като с неговото вдигане на ръка „за” беше взето Големо село да мине към община Дупница със 17 гласа, толкова, колкото са необходими за обикновено мнозинство.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *