На среща в кметството директори и РУО експерти обсъдиха план-приема в училищата в община Дупница

Работна среща, на която да се обсъдят част от дейностите по определяне на държавния план-прием за средните училища в община Дупница, се проведе в сградата на администрацията. Участие взеха Мая Стойчева-Николова, началник на РУО – Кюстендил, експерти от РУО – Кюстендил, Наташа Илиева, директор на дирекция “Бюро по труда”, Емил Гущеров – председател на ОбС, зам. кметът Крум Милев, началникът на отдел “Образование” Тодор Петков, директорите на средните училища и представители на работодателите в общината. Директорите представиха своите предложения и защитиха новите специалности, които са заложили за предстоящата нова учебна година.

Началникът на РУО изложи новата държавна политика в сферата на образованието, която цели да отговори на нуждите на пазара на труда и да осигури кадри за бизнеса. Общо 19 паралелки, от които 8 в общообразователните училища и 11 паралелки в професионалните гимназии, включват предложенията на директорите. Отново ще има паралелки с дуална форма на обучение, подкрепени от местния бизнес, което бе потвърдено на срещата.

В момента три са паралелките в професионалните гимназии с дуално обучение, но според директорите интерес има и тази бройка ще бъде обект на допълнителен анализ в следващите дни. След съгласуване с кмета на община Дупница инж. Методи Чимев предложенията за новия държавен план-прием ще бъдат внесени в МОН, което има последната дума при определянето на паралелките.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *