На среща с животновъди кметът М. Байкушев обеща да запазят миналогодишния ред за разпределение на пасищата на фермерите със стада в съответното землище

Определи за „супер сделка” да ползват дървесината от почистването срещу заплащане

Няма да се променя редът за разпределение на пасищата в община Благоевград, това обеща вчера кметът Методи Байкушев на среща с животновъди в зала „22-ри септември“, свикана по тяхна инициатива. Стопаните настояха за разговор очи в очи с градоначалника заради опасения, че може да се измени решението, взето миналата година, пасищата във всяко землище да се разпределят на животновъдите с ферми в района, а не на фирми, които нямат животновъден обект  наблизо. Хората откровено признаха, че притесненията им са били породени от позицията на Боряна Шалявска като зам. кмет в екипа „Байкушев”, тъй като съпругът й има животновъдно стопанство.

Косте Фукарски , който е след потърпевшите с отнети пасища от сега действащия план, не успя да убеди новото кметско ръководство, че трябва да се върне старият начин на разпределение. Изявлението му, че понесъл сериозни финансови загуби заради сключени предни години договори, бе посрещнато с шумно неодобрение от присъстващите, които посочиха примери в защита на статуквото. Обещанието на кмета Байкушев, че няма да променя установения ред, бе посрещнато с бурни овации, а огорчен, Фукарски заяви на градоначалника: „Не допускайте улицата да ви командва!“.

Животновъдите поставиха проблемите си пред кмета Байкушев с надежда поетапно да се решават. Те настояха дърветата, които се изсичат при почистване на пасищата, да могат да се ползват. В момента материалът се изхвърля и изгнива, тъй като стопаните нямат право да го ползват, нито да го продават. Животновъдите настояха да се намери форма срещу такса да ползват този материал или да го продават, като така ще си покриват част от разходите за почистването.

„От началото на демокрацията пасищата не са чистени и 50- 60%  са станали гори от саморасли дървета, някои от които са с 20-30 см дънери. Почистването на 1дка ни струва между 400 и 500 лв. Тези разходи са изцяло за наша сметка. Не може ли да се намери начин, както например в община Невестино, да се разреши на   земеделците да ползват този материал и така да си покриваме поне част от разходите? Не го искаме безплатно, сложете разумна такса, но защо да изхвърляме дървесината и тя да изгнива, защото нямаме право да я ползваме?! Така  всички ще спечелим, защото ще влиза някаква сума в общината, а ние ще покрием част от разходите си, като продадем дървесината“, предложи един от присъстващите.

„Струва ми се супер сделка“, коментира кметът М. Байкушев. „Общинската гора си има отделни правила от прорасналите пасища. В Невестино общината е предоставила за управление гората си на Горското“,  реагира горският Костадин Мадолев-Рампата.

Животновъдите един през друг подчертаха, че казусът не засяга общинските гори, а изсичане и изкореняване на дървета в територията на пасищата, което става след маркиране от комисия към общината и градоначалникът пое ангажимент да предложи изгодно и за двете страни решение.

Състоянието на горските пътища между пасищата също бе поставено като важен проблем за решаване от животновъдите. Те настояха за поддържането им, защото на места са непроходими и дори се предложи вариант това да става с постъпленията от почистените дървета от пасищата. Градоначалникът заяви, че в момента общината няма пари да поддържа и чакълира горските пътища и те ще се поддържат, където може, с помощта на Горското, но помоли хората да сигнализират при извънредни обстоятелства, за да се реагира според случая.

На финала на срещата кметът се обърна към животновъдите с призив да имат чувствителност един към друг и да не позволяват конфликтите да унищожават човешките отношения.

Извън основните теми на разговор кметът на с. Делвино Красимир Стоицов напомни на присъстващите на срещата, че селските управници са длъжни да спазват и изпълняват законите и няма да допуснат животните да се пускат безстопанствено и да унищожават земеделската продукция на хората. Колегата му на с. Зелен дол Александър Мановски пък постави въпроса дали и тази година ще се организира в землището на селото му събор на животновъдите и апелира организацията да се започне отрано, за да не повтаря миналогодишното напрежение.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *