На среща с общинската управа в Благоевград! Директорът на III ОУ М. Спасов с предложение вместо дежурни учители в училищните автобуси да се монтират камери

В училищните автобуси да се монтират камери, обсъжданията на система за план-прием в 1 клас да започнат преди Нова година и общината да съдейства по училищата да се назначат още портиери. Това бяха част от въпросите, които директорите на училищата в Благоевград обсъждаха на среща с общинската управа. Тя бе иницирана от местната изпълнителна власт по повод новата учебна година, а на нея присъства целият ръководен екип начело с кмета инж. Румен Томов, тримата му заместници, главният финансист на общината К. Шумантов, пиари, както и новият ръководител направление „ Образование” Галина Адамова.

„Учебната година започна, без да е проведено работно заседание, за което понесохме упреци. Поради това, дори и отложено във времето, е нужно да седнем и да обсъдим неща, които са свързани с проблеми, а те не са малко”, обърна се към присъстващите зам. кметът по културата и хуманитарните дейности Василиса Павлова

 Като първа „възлова” точка и проблем бе обсъдено извозването на пътуващите ученици с общо 10-те на брой училищни рейсчета. От разясненията на Павлова стана ясно, че децата от селата пътуват в автобусите сами, без придружаващ ги учител. Така месец след началото на учебната година шофьорите вече са „вдигнали ръце” и се оплакват, че учениците са оставени без контрол, увреждат рейсчетата – късат, чупят седалки, рисуват…

„В крайна сметка шофьорите не могат и да карат, и да гледат назад, за да съблюдават дали се спазват мерките, и да дезинфекцират”, заключи зам. кметът и цитирайки нормативни документи, поиска 5-те средищни училища – IV ОУ, VII СУ, III ОУ,  XI ОУ и VI СУ, да направят вътрешен график, така че в автобусите да има учител. По отношение на това директорът на VII СУ д-р Лилия Стоянова  предложи такъв график да направят от общината и  всяко едно от 5-те средищни училища /т.е. обучаващо ученици от околните села/ да подсигурява дежурни учители за по един ден седмично.

В разговора се включи и ръководителят на направление „Образование” , бившата директорка на разложката гимназия Г. Адамова. Тя поясни, че по нейни спомени в автобусите се возят и по-големи ученици, включително и 16-г. гимназисти, и бе на мнение, че в дежурствата трябва да се включат всички училища, а не само средищните.

Директорът на III ОУ Михаил Спасов попита дали вместо да се ангажират учители да пътуват, не може по рейсчетата да се монтират камери и така да бъдат установени учениците, които увреждат и трошат седалките. Отговорът на общината бе, че не знаят, а и не са сигурни доколко е нормативно издържано и законосъобразно вътре в автобусите да има такова видеонаблюдение.

„Ще направим необходимите правни консултации и проучване, но така или иначе това не отменя вашите задължения. Отговорността трябва да е обща”, заключи В. Павлова и даде да се разбере, че със или без камери учителите трябва не само да изпращат децата до спирката, а и да пътуват с тях сутрин, на обяд, следобeд…

Кметът инж. Румен Томов пък поска да разбере дали се спазват противоепидемичните мерки. В тази връзка директорката на IX ОУ Василка Величкова покани управника да дойде в ръководеното от нея училище и да се увери на място, а той отвърна, че ще отиде в някое междучасие. Томов разкри, че прави нещо като собствено разследване защо в Благоевградско има толкова много заразени с коронавирус, и обясни, че според неговата логика децата, контактувайки си едно с друго в училище, пренасят вируса и така заразяват възрастни.

„В училище се прилагат стриктно всички противоепидемични мерки”, за това увери Л. Стоянова, която е част от националното ръководство на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Тя бе на мнение, че всъщност коронавирусът се разпространява чрез контакти във външната среда, както и в самите семейства, и училищата не са първоизточникът.

Имайки предвид, че до края на работната седмица карантинираните деца и ученици в областта бяха 493, от които 13 с положителни резултати за коронавирус, а останалите контактни, експерти застанаха зад тезата на Л. Стоянова, че училищата са едно от най-безопасните места.

Наред със сформирането на нови обществени съвети с представител на Общинската администрация, изучаването на религията като СИП и участието в национални програми, не бе подмината и темата за държавните пари за училища, задържани от общината.

Както „ Струма” писа, близо 10 месеца община Благоевград забавя средства от държавната субсидия на училища за месеците януари и февруари. Създалата се ситуацията притесни директори, които с писма информираха кмета за неправомерното задържане на пари от училищните бюджети, които всъщност трябва да се преведат в срок до 7 дни от постъпването им.

Каква е сумата и кое налага „задържането” на средства, от община Благоевград така и не отговориха на зададени въпроси от вестник

„Струма”, но на 8 октомври постъпи лаконичен отговор, че парите са преведени.

 „Това тежеше на всички ни, но знаете какво е финансовото състояние на общината. Затова преди да критикувате, се поставете за 5 минути на мястото  на другия”, каза зам. кметът по икономика и финанси Ясен Попвасилев и така всъщност индиректно обясни, че общината няма пари, затова 10 месеца е задържала целевите държавни средства.

След половинчасови разяснения думата бе дадена и на присъстващите и някои от тях споделиха проблемите си. Така директорът на IV ОУ Илиян Чапкънов изтъкна, че само училището в квартал

„Грамада” няма солидна ограда, и попита дали и кога може да се реализира това, а кметът го посъветва да напише писмо, за да бъде евентуално включено IV ОУ в инвестиционната програма на Благоевград.

Обсъжданията на план-приема в 1 клас да започнат по-рано и до края на календарната година да има система, приета на Общински съвет, предложи В. Величкова. „Да се надяваме, че до края на месец януари ще получим актуални списъци на децата, така както е по Наредба 10. Не може до края на май родителите да живеят в жк „Ален мак”, на 1 юни да живеят в „Еленово” или в центъра на града и на 30 юни пак в „Ален мак”. От списъка, който ни изпратихте, с 57 деца реалната бройка беше около 30, от тях 70 процента са със сменен адрес”, каза директорката на IX ОУ и настоя в списъците с подлежащите на записване в 1 клас да бъдат включени само реалните деца, посещаващи съответните детски градини, а не и тези, които са в чужбина или са македонци с двойно гражданство.

Няма как нормативно общината да спре този процес на залъгване с настоящ и постоянен адрес от страна на родители, призна В. Павлова.

„Няма проблем да седнем и преди Нова година да започнем да работим върху тази системата за прием в 1 клас. Да видим подходящото райониране, това което вие имате желание и идеи да направим. Целта е да няма потърпевши и да не нарушаваме правото на родителя да избира къде да учи неговото дете”, каза зам. кметът по културата и хуманитарните дейности.

Изключително важната тема за охраната и пропускателния режим в училищата повдигна директорът на НХГ Марин Митов. „Сега около коронавируса отворихме всички входове, училищата се превърнаха в един разграден двор. Вътре спокойно могат да влязат хора с различни цели, а знаем, че през годините са се случвали неприятни инциденти. Въпросът ми е: можете ли да направите някакво проучване, за да видите в колко училища няма охрана и да окажете съдействие евентуално с наемане на лицензирана фирма”, обърна се към общинската управа Митов. Кметът отговори, че ще направят проучване за обявяване на обществена поръчка, за да може цената да е по-ниска.

На финала на срещата от общината обещаха, че до Нова година ще беде направено новото спортно игрище с изкуствена трева в VIII СУ, като след 3-4 дни стартира обществената поръчка по избора на изпълнител.

Учебната година да бъде с по-големи успехи и по-малко коронавирус, пожела Р. Томов на директорите.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Преброяване

    Какви мерки, какви пет лева? В девето училище има-няма 80 деца. В единадесето са 400! В Осмо-600! В Езикова гимназия-800!Та колко излиза на Общината да издържа тия 80 деца, за да има ‘директор’?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *