На старта на ски сезона в Банско собствениците на търговски обекти се надяват сривът в бизнеса да спре

Търговските обекти в Банско усилено се готвят за предстоящия зимен сезон, който стартира официално днес. Почти всички магазинчета в района на начална станция вече са отворили врати, а някои все още зареждат стока.

От бранша споделиха, че извън активния сезон и в седмичните дни туристите в курорта са малко, а улиците в района на начална станция на кабината, където през зимата е препълнено от хора, са празни. Това показа и репортерска проверка на „Струма” в четвъртък.

Търговците определиха ситуацията като нормална извън активния сезон, но споделиха, че очакват след старта днес това да се промени. Надеждите им не са за успешен за търговията сезон, но поне за запазване на миналогодишните нива.

Не е тайна, че от няколко години насам търговските обекти в Банско отчитат спад на продажбите и респективно на печалбите. Всички са на мнение, че това не се дължи на липса на туристи, а на факта, че богатите туристи вече не идват и основната причина е дългото чакане на опашки за лифт.

За слаба търговия признават дори и хора от местния бизнес, които са на пазара в Банско от самото начало на откриване на ски зоната. Те споделят, че хората със собствени помещения не поемат голям риск, тъй като пестят от наеми на помещение, които за Банско никак не са малки

„Ние работим още от откриването на ски зоната. За съжаление с всяка изминала година става все по-зле. Предимството при нас е, че сградата е собственост на шефа и няма наеми. Това ни дава възможност да предложим ски оборудване на достъпна цена и да варираме в цените. Хората, които идват тук, очакват нова екипировка на достъпни цени. Ние имаме сервиз и се стараем стоките, които предлагаме, да са сервизирани добре, за да са доволни клиентите”, каза Венцислав, служител в ски гардероб, който заедно с другите си колеги подготвяха обекта.

В близост до начална станция се прави и нова дървена къща. Хората, наети за работата, споделиха, че собственикът е гръцки гражданин, но нямаха представа с какво предназначение ще бъде новият обект.

На прага на сезона някои заведения вече са наели и викачи. Мъж от Нови пазар сподели, че за пръв път е в Банско. „Трябваше ми работа и реших да дойда в Банско. Нямам големи очаквания, защото откакто съм тук, от разговори с колеги разбрах, че миналия сезон не е бил много успешен”, сподели мъжът.

Други негови колеги, които отдавна изпълняват тази професия, пък споделиха, че са доволни от престоя си в Банско и очакванията им за сезона са добри, тъй като заведенията за хранене се пълнят. Те допълниха, че възнагражденията им са добри, но отказаха да назоват сума. Поясниха, че е въпрос на договорка с работодателя дали заплащането ще е твърдо на часова ставка, или процент от привлечените клиенти. И в двата случая месечното възнаграждение е над 1000 лева. Заплащането се определя и в зависимост от броя на езиците, които викачът владее.

„Ако получаваме по-малко, няма за какво да идваме тук. Идеята е не само да получаваме заплати, а и да спестим нещо. Само разходите за квартира са ни 300 лева месечно, а ако искаш да наемеш самостоятелна стая, е минимум 350 лева. За по-малко е трудно човек да намери къде да спи”, споделиха работещи в Банско.

Иначе откриването на ски сезона днес ще бъде съпътствано от станалите вече традиционни игри и състезания. Гост ще бъде трикратният световен шампион Марио Мат, който ще застане начело на един от отборите в състезанието „Влез в отбора на шампиона“, а другия ще поведе петкратният носител на световната купа Марк Жирардели, който миналата година изненадващо се оказа, че притежава 100% от дяловете на мажоритарния собственик на концесионера „Юлен” – „Такс Сървисиз Лимитед“.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *