HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

На 21 август се задава безкрайно рядък небесен феномен! Слънцето ще изчезне, земята ще потъне в мрак!

Очаква се много рядко събитие. То ще се случи на 21 август 2017 – датата, когато денят се превръща в нощ за кратко време. Жителите на САЩ и отчасти в райони на Атлантическия и Тихия океан, ще станат свидетели на пълно слънчево затъмнение.  Произходът на слънчевото затъмнение всеки го знае.

Земята, Луната и Слънцето са наредени в една линия. Луната покрива слънчевата светлина, която пада върху Земята, причинявайки тъмна сянка върху планетата.

Но колко добре сте запознати с това явление? Нека да разгледаме някои интересни факти. Слънчевото затъмнение е доста различно от лунното затъмнение Лунно затъмнение се случва по-често от слънчево. То може да бъде няколко пъти в годината. Това се случва, когато Земята преминава между Слънцето и Луната, пише Пик. По това време, Земята хвърля сянка на лунната повърхност. Част от светлината достига до Луната, а синият цвят се филтрира от атмосферата.

Ето защо, ние обикновено виждаме ярко-червена Луна. Слънчевото затъмнение е по-рядко от лунното Слънчево затъмнение обикновено се случва на около всеки две години, и се вижда не от всички жители на Земята. По това време, Луната преминава между Слънцето и Земята. Тъй като Луната е много по-малка, отколкото Земята, тя хвърля по-малка сянка.

В резултат на това – затъмнение се наблюдава само в някои части на света. Когато има пълното слънчево затъмнение, Слънцето може да се види с т.нар корона. През 1834 г. има пълно слънчево затъмнение, което води до спадане на температурата на въздуха. Представете си от 24 ° С до 8 ° С, почти веднага!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *