На 81 г. ексорлето Д. Стобски стигна пеша до ез. Бъбрека, параолимпийка с протези се изкачи до Седемте рилски езера

Над 5000 души се изкачиха на Седемте рилски езера в съботния ден за паневритмията на Бялото братство. Голяма част бяха редови туристи, които избраха Рила, за да се спасят от горещините през почивните дни и от любопитство да наблюдават ритуалния танц на езерото Бъбрека. Служители на лифта на Паничище съобщиха, че чрез съоръжението са се изкачили 3500 души на езерата. Голяма част от последователите на Петър Дънов се придвижваха пеша или с коне до мястото на събора.

Сред голямото множество хора беше забелязан и бившият футболист от с. Стоб, общ. Кочериново, 81-г. Димитър Тасков, по-известен като Димитър Стобски, легенда на славния ФК „Ботев“, сега „Пирин“ /Бл/. Той беше придружен от свои роднини, с които пеша се изкачил до Бъбрека въпреки тежестта на годините си. Бившият спортист е показал упоритост и издръжливост при този тежък преход. Димитър Стобски е автор и на книга за футбола.

Затрогваща гледка бяха родители, сложили на гърба си в цедилка малките си рожби да играят танца на слънцето. Тази година много млади семейства бяха довели децата, повечето на около годинка-две.

Огромна сила на духа показа параолимпийката по лека атлетика Стела Енева, която по рождение е без крака. Въпреки че е с протези, тя тръгнала от София в събота сутринта и пеша се изкачи до Бъбрека по най-дългия преход. Така тя вдъхна надежда на всички, които я срещнаха по пътя, че човек не трябва да пада духом, независимо от това какво изпитание му е поднесла съдбата.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *