На 93 г. и на легло Калина Тасева продължава да рисува всеки ден

Мащабна изложба на голямата българска художничка, 93-годишната Калина Тасева, откриха в благоевградската галерия.

„Въпреки че от 3 г. е на легло, тя продължава да работи всеки божи ден. Питаха ме какви уроци съм получила като дъщеря от нея. Те не са един и два, и всеки ден продължавам да получавам кога приятен урок, кога не много“, отбеляза проф. Десислава Минчева, която присъства на събитието. Тя подчерта, че големият урок на майка й е, че да си художник е нещо, което трябва да защитаваш всеки ден и без значение дали си сляп, дали си сакат, дали нещо се случва в света около теб и дали то ти харесва или не, трябва да продължаваш да работиш.

Изключително горд от честта точно в благоевградската галерия Калина Тасева да открие изложба, управителят на културната институция, художникът Иван Милушев, посочи, че за експозицията ще се говори не само заради интелектуалния й и естетски ефект, но и заради конкуренцията между изложбените зали в страната в стремежа им да привлекат големи и интересни автори.

„По здравословни причини Калина Тасева не може да е сред нас и това е обяснимо – тя е на преклонна възраст, но продължава да рисува! Тази изложба беше замислена преди 3 г. и много обстоятелства я осуетяваха, но явно е трябвало да стане сега, през септември и октомври на 2020 г. Когато отидох да взема работи, собственост на нашия Регионален исторически музей, честно ви казвам, щях „да падна“, защото тези творби и сега носят енергията, която са имали, когато са правени, и продължават да въздействат много силно“, каза Милушев.

Проф. Минчева призна, че ако майка й бе в залата,  вероятно нямало да каже и една дума, защото тя не понася някой да я хвали, и в този смисъл за нея това би било изпитание. „И понеже аз цял живот съм се опитвала да бъда на нивото й и знам какво би я зарадвало, поне два пъти се чухме с нея преди откриването и тя наистина е много щастлива, че прави изложба точно тук, в Благоевград. За този край тя винаги казва „Там е друго!“. Това си е дълбоко нейно усещане за принадлежност към Македонския край. Тукашната земя е друга. Помни всички от Благоевград, дори и тези, които вече не са между нас, и ми каза да ви поздравя. Това е любимият й край за рисуване. Бяха години, в които пътуваше с Лиляна Русева, бог да я прости, да рисуват, баща ми ги водеше в село Плоски, правеха се толкова скици и тя има толкова много рисунки, по които и сега прави своите неща. Въпреки че майка ми е родена в София, майка й и баща й са от Пиринския край и тя идваше тук не само в служебен смисъл, като член на  ръководството на Съюза на художниците, но имаше близки приятели и предпочиташе тук да рисува“, разказа проф. Д. Минчева.

Както е известно, майката на Калина Тасева е племенница на Яне Сандански, а дядо й Любомир Харизанов е съпровождал македонските чети и изпращал кореспонденции за българския печат.

„Животът на моята майка е свързан с комитите в този край и даже вкъщи все още държим едно столче, върху което са били парите на мис Стоун за четата на Яне Сандански“, отбелязва дъщерята, също изтъкнат художник.

За експозицията тя не бе многословна: „За картините няма какво да се каже, те те „удрят“, и то те „удрят в челото“! И както каза Иван, няма нещо, което да изглежда направено със стара дата, което сега да не е вълнуващо, не казвам думата модерно, защото за мен в изкуството няма такива неща, такива думи и такова значение. Изкуството или е силно и голямо, или просто не си успял“, откровена бе проф. Д. Минчева и благодари на директора на галерията за избора на творби от колекцията на РИМ, както и на колекционерите, техни приятели, предоставили творби за експозицията.

„Специално тази изложба е много силна емоционално. Тук е събрана един път нейната любов към всичко, което прави, и втори път е събрана любовта на хората, които са я подкрепяли през годините. Държах да сложа и 4 от най-новите й неща. Смятам, че това е една от изложбите, които имат значение дори извън самите картини. Тя е един урок по хуманизъм“, подчерта на откриването на експозицията проф. Десислава Минчева.

Изложбата ще остане наредена в благоевградската галерия до 23 октомври.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *