Невенът бори грипа

Редом с няколко стотин вида вируси, които предизвикват настинка и грип, природата ни предлага и също толкова богат избор от естествени антивирусни продукти, които подсилват имунитета, намаляват възпалението и директно унищожават вирусните частици.

Малко позната, но притежаващa и трите посочени качества, е широко разпространенатата у нас билка невен.

Известен с латинското наименование Calendula officinalis, невенът е сред билките с най-силно изразено противовирусно действие. Комплексният му позитивен ефект за засилване на имунитета и преодоляване на грипната инфекция е причина той често да се означава и като природна ваксина.

Невенът действа като комплексно антисептично средство, а най-сериозен интерес в това отношение представляват цветовете на растението.

В тях се откриват високи дози линолова киселина, терпени и биофлавоноиди. Те допълват действието си за постигане на ефективна защита от вирусните инфекции и техните бактериални усложнения.

Биофлавоноидите неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките и ги правят по-лесна мишена за атаките на вирусите. В допълнение биофлавоноидите защитават клетките от действието на провъзпалителни фактори като цитокините, които помагат за разпространение на възпалението при вирусна инфекция.

В цветовете на невена се съдържа още една група биоактивни вещества, които помагат за овладяване на вирусната инфекция. Това са каротиноидите – мощните антиоксиданти, които придават на цвета на невена характерното оранжево оцветяване.

В организма част от каротиноидите се трансформират във витамин А. Той има ключово действие за подобряване състоянието и дейността на лигавиците на тялото.

Доброто функциониране на лигавицата на дихателната система е ключово условие за защита от грипа, защото грипният вирус атакува най-силно именно епителните клетки в тази зона.

Подсигурявайки дейността на респираторната лигавица, невенът съдейства за подсилване на т.нар. локален имунитет.

Линоловата киселина в състава на невена идеално допълва дейността на биофлавоноидите и каротиноидите. Тя има и допълнителни антибактериални свойства за превенция на бактериалните инфекции, които често се развиват като усложнение на вирусните, вследствие на отслабения от вируса имунитет на организма.

Цвят от невен се ползва успешно като лечебно средство в различни направления. От него се приготвя чай, мазила, тинктури, разтвори и др. природни средства. Може да се ползват локално върху кожата или вътрешно за общ ефект върху имунитета.

Макар да няма документирани нежелани ефекти, ползването на невена като средство за допълване на лечението при вирусни инфекции е добре да се консултира с лекар. Това ще помогне за постигане на оптимални позитивни резултати в най-кратък срок.Puls.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *