Невероятен рекорд! Жена изкачи Еверест два пъти за пет дни

Повечето хора не успяват да стигнат до покрива на света нито вeднъж. Но 38-годишната майка на две деца Аншу Джамсенпа го е правила пет пъти, всеки път от Южната стена в непалската част на Еверест. Това е невероятен подвиг за всеки алпинист, пише CNN, цитирана от блиц. Тази година тя подобри световен рекорд и стана първата жена в света, която покорява 8848-метровия хималайски гигант два пъти за пет дни – първия път на 16 май, а втория път на 21 май. Това не е първото й двойно изкачване при едно пътуване. През 2011 г. Джамсенпа покори най-високата планина в света на 12 май и на 21 май. След това тя стигна до върха и през 2013 г. Джамсенпа отдава удивителните си постижения на връзката, която изкачването на Еверест й дава с нейната религия. „Винаги мисля, че съм много близо до бога, че съм благословена. Чувствам това, само когато съм на върха“, споделя Джамсенпа.

Живот в малък град

Джамсенпа е родена в Диранг – отдалечен планински град в северозападната индийска област Аруначал Прадеш, която граничи с Бутан и Тибет. Животът в малкия град има своите предимства. „Заобиколен си от природа“, казва Джамсенпа, говорейки за близкия град Бомдила, където се преместила да живее като дете. В същото време областта нямала връзки с външния свят и не давала големи възможности за развитие. Джамсенпа, която е родена в семейството на тибетски граничен полицай и медицинска сестра, има три големи сестри и по-малък брат. Казва, че винаги е знаела, че е различна. „Когато бях малка, семейството ми гледаше телевизия в едната стая, а аз отивах в друга стая, сядах тихо, пусках пердетата и слушах музика. Мислех по различен начин“, споделя Джамсенпа. Като дете тя мечтаела да стане журналист, но не е посещавала университет. На 16-я си рожден ден се запознала със съпруга си Тсеринг Ванге и съдбата я тласнала по различен път. През 2000 г., когато била на 21 години, се омъжила. Бизнес нюх Именно предприемчивият дух на съпруга й тласнал Джамсенпа към Еверест. В Бомдила той създал туристическа агенция, която организирала експедиции до Североизточна Индия и Бутан, наречени „Хималайски ваканции“. След като забременяла за втори път през 2003 г., Джамсенпа започнала да работи за туристическата агенция на съпруга си. „Когато започнах да водя счетоводството, разбрах, че бизнесът е на загуба. Той беше работохолик, просто трябваше да работи, но никога не поддържаше сметките в ред“, разказва Джамсенпа. Тя започнала да води клиентите на експедиции около Хималаите. По време на една от експедициите клиент й предложил да тренира професионално. „Каза ми: Имаш смелостта и физическата ти подготовка също е много добра, така че защо не отидеш на професионална експедиция? След това веднага се записах на курс за напреднали и след като започнах, никога не съм поглеждала назад“, разказва Джамсенпа.

Рекордни върхове

През 2009 г. й хрумнала идеята да изкачи Еверест и започнала двегодишен интензивен тренировъчен курс. Посещавала курсове за хора, целящи да изкачат най-високия връх в света. През 2011 г. Джамсенпа се присъединила към група от деветима алпинисти и се насочила към Еверест. Не била притеснена от пътуването, защото нямала време за тревоги. „Всичко се случи в последния момент. Нямах много време да се подготвя за тази експедиция, защото работех по намирането на спонсори. Стигнах базовия лагер и не можех да осъзная, че наистина планирам да изкача Еверест“, споделя Джамсенпа. Най-голямото предизвикателство за нея било да остави двете си дъщери, по онова време на 5 и 10 години. Тя атакувала върха от Южната стена, която се намира от непалската страна, а не от северната, която започва от тибетската граница. „Не можех да се катеря от северната страна, защото имаме визов проблем с Китай. Поради това започнах изкачването си от непалската страна“, обяснява Джамсенпа. На Южната стена базовият лагер се намира на височина от 5364 метра и има още пет лагера, преди алпинистите да атакуват върха.   Сбъдната мечта На подобна височина Джамсенпа взема най-дръзкото решение в живота си – да опита да изкачи Еверест два пъти. Идеята се зародила, когато потърсила многократно утеха от шерпа си водач, защото не била уверена в това, което прави. „Питах го дали смята, че ще можем да стигнем до върха“, споделя Джамсенпа. Въпреки несигурността си, тя продължавала да се катери. Така, когато стигнала до лагер три на височина от 7163 метра над морското равнище, шерпът й предложил второ изкачване от базовия лагер на Еверест. Десет дни след първото си изкачване, тя отново стигнала до върха. От всичките й пет изкачвания в живота й, Джамсенпа казва, че второто през 2011 г. било най-лесното. „Времето беше много добро и това улесни катеренето. Стигнах върха пет пъти, но това беше най-доброто време, което съм имала. Беше толкова ясно, от Южната стена до върха ни бяха необходими шест часа“, разказва Джамсенпа.

Дълъг път до върха

Макар че постижението й от 2011 г. е невероятно, то не я отвежда до книгата на рекордите. Честта отишла при Чурим Шерпа –  непалска алпинистка, която станала първата жена, изкачила Еверест два пъти през 2012 г. Решена да подобри рекорда на Чурим, Джамсенпа се върнала на Еверест през 2013 г. „Планът ми беше да го направя за по-малко от седмица“, споделя тя. Но не получила разрешение от непалските власти за двойно изкачване на върха, заради това го покорила само веднъж и станала първата индийска алпинистка, изкачила най-високия връх в света три пъти. През 2014 г. тя опитала отново двойно изкачване, но опустошителна лавина през април същата година, която отнела живота на 16 шерпи, сложила край на сезона на изкачванията. През 2015 г. земетресението в Непал осуетило амбициите й.

Най-сетне успех

Преди да потегли на експедицията си тази година, Аншу се срещнала с Далай Лама в Индия, за да получи благословията на будитския лидер. Тя описва преживяването като „най-красивия момент в целия ми живот“. След като се аклиматизирала 38 дни в базовия лагер, на 4 април започнала основното си пътуване. На 16 май развяла индийския флаг на Еверест. Три дни по-късно започнала второ изкачване. На 21 май постигнала мечтата си и подобрила рекорда за най-бързо двойно катерене на Еверест от жена – само за пет дни. Не било лесно. „Тази година ми беше по-трудно, защото времето беше много лошо. И имаше толкова много хора там“, споделя Джамсенпа. Тялото й все още усеща последиците от рекордното катерене повече от месец след завръщането й. „Докато бях горе, не усещах болка, но сега я усещам, когато ставам. Болят ме десният крак, двете колена и глезените“, споделя Джамсенпа. Изкачването на Еверест е не само физическо предизвикателство, но и финансов подвиг. Тя трябвало да плати 35 000 долара за всяко катерене през 2011 г. Набрала парите чрез спонсорство от индийското правителство и от продажбата на земята, която притежавали със съпруга й. Тази година катеренето й било подкрепено от много спонсори, включително Индийската държавна банка. Вдъхновение за жените Джамсенпа е носител на редица награди, включително Жена на годината през 2012 г. на Индийската федерация на търговската камара и индустрия. През 2012 г. получава златен медал от щата Аруначал Прадеш. Семейството й винаги я е подкрепяло. „Дъщерите ми знаят какво правя. Те са щастливи и горди“, казва индийската алпинистка.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *