Невероятната история на 14-г. Йоана от София! Момичето е по-различно от връстниците си заради …(СНИМКИ/ВИДЕО)

Йоана – едно на пръв поглед обикновено 14-годишно момиче. Учи в столично училище, тренира фигурно пързаляне и има профили във всички социални мрежи. Любимото й място обаче са книжарниците, разкрива bTV.

Научила се е да чете преди детската градина. Няма представа колко книги е прочела. Но вече има любими автори: „Хари Потър”, моята любима книга, ме кара да вярвам, че има магия по света и че тя е неограничена. Всеки може да я види, стига да поиска да я види. Но например друга моя любима книга е „Сойка Присмехулка – игрите на глада” и тя е по-скоро… аз я определям като политическа книга”.

Има едно нещо обаче, по което Йоана се различава от повечето тийнейджъри: “Един ден, след като прочетох една книга лятото на 2016 г., на мен ми дойде идея, пише блиц. И реших да я запиша, защото иначе забравям всичко на мига. И по-късно се върнах и реших да я усъвършенствам. Имах голяма подкрепа от сестра си и леля си. И оттам започна всичко”.

Млада писателка6 месеца по-късно се ражда фентъзи романът „Параноя”. „Моята книга се разказва за света напред в бъдещето. Там започват да се раждат хора, които имат различни способности и те се наричат всесилни”, разказва Йоана.

Малката писателка не е популярна в училище. Странно ли е чувството да си автор на книга на 14?  „Не, не е странно. Зависи дали ти го искаш. Ако го искаш да го направиш, можеш да го направиш на каквато и да е възраст. (…) По-скоро е по-лесно да си различен, отколкото да си като другите. (…) Ако искаш да си като някой друг, ще има някакви граници, които не бива да пресичаш. Ако искаш да си различен – ти си решаваш как искаш да бъдеш. Нищо не те ограничава”.

Вече е започнала и втората част на книгата си. Но не иска да стане писател. Вижда себе си след години като адвокат.

Млада писателкаКак Йоана би убедила съучениците си да четат повече? „Аз не бих убеждавала никой в нищо! Но бих казала, че ако искат да се пренесат на място, което не е толкова ограничено като нашето ежедневие, биха прочели много интересни книги. Има много добри автори! Въображението е магия! Въображението е място, където си свободен, място, където можеш да правиш каквото поискаш, без никой да те спира”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *