Невероятни ползи от овесената каша за закуска

Най-добрата храна за закуска е овесена каша, която може да се съчетае с плодове, сушени плодове и ядки. А  може да не добавяте нищо и да се ограничите с масло или мляко. Овесената каша се продава под формата на натрошени или цели зърна, мюсли или овесени ядки.

Структурата определя колко време ще отнеме да направите каша. Закуската с високо съдържание на фибри може да доведе до приятни промени, свързани с тялото ви, пише zdrave.to .Точно за това става дума в тази статия.

Предпазва от рак 
Овесена каша, независимо от текстурата, е чисто влакно. Това е нещо, което е изключително трудно да се усвои без помощта на голямо количество течност в тялото. Овесът всъщност е гъба, която поглъща вода и други видове течности.

Поради тази причина тя се движи лесно през стомашно-чревния тракт и лесно напуска тялото. Стимулирайки работата на червата, овесена каша не създава усещане за тежест и дискомфорт. Мащабно проучване с участието на 2 милиона души показва, че дневната консумация на овесена каша намалява риска от колоректален рак.

Чувство за ситост
Също като гъба овесената каша попива влагата, набъбва и удвоява първоначалния си размер. Същото нещо прави овесена каша и в човешкото тяло. Така тя заема част от стомаха и оставя по-малко място за други храни. И когато ядем овесена каша за закуска, това ни помага да не използваме ненужни храни.

Помощ при отслабване 
През деня ще изпитате по-малко глад и е малко вероятно да ви се прииска лека закуска между основните хранения. Диетата за отслабване задължително включва овесена каша.

Една от разновидностите ѝ е кръстена на Бенджамин Франклин. Хората, които заменят закуската с чаша овесена каша и ходят 15-30 минути на ден всеки ден, отслабват до 450 грама на седмица.

Намаляване на риска от сърдечни заболявания                                                                                  Здравето на човек се подобрява значително, при редовно хранене с овесена каша. Благодарение на състава си, каша перфектно намалява нивото на “лошия” холестерол, който засяга сърцето и кръвоносните съдове. Мощен антиоксидант е полифенолът, съдържащ се в овесена каша, който също е отговорна за понижаването на кръвното налягане.

Източник на хранителни вещества 
Една порция овесена каша е достатъчна за закуска на възрастен човек – това е половин чаша, с помощта на която всеки ще получи необходимото количество микроелементи, минерали и витамини. Кашата е богата на желязо, манган, цинк, фосфор и магнезий. В нея са добре представени витамините B1, B3, B6, B5, както и фолат.

Със сигурност това са част от най-важните причини всеки да започне да закусва овесена ка
ша и да оцени промените, които ще се появят в тялото му.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *