HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Невестино, община без болница и аптека, издържа 41 чиновници, кметът с 2000 лв. заплата, 11-те съветници прибират по 430 лв.

Кметът на една от най-малките общини в Кюстендилска област – Невестино, 64-годишният Димитър Стаменков, и председателят на Общинския съвет там – Росен Атанасов от партия АБВ, са сред най-скъпоплатените чиновници в региона. Кметът се разписва месечно срещу 2000 лева заплата, показват решенията на местния парламент, в който пък заседават 11 човека, а председателят на ОбС Росен Атанасов получава само 960 лв., защото работи на четиричасов работен ден.

Община Невестино е и в челото на таблицата по чиновници според данните на Института за пазарна икономика, който се позовава на отчетите на Министерството на финансите. Според тях за 2436 човека, колкото са били гласоподавателите по време на последните избори, се грижат 41 общински чиновници, сред които и 16 кметове на села в общината. Пресметнато, това прави по чиновник на всеки 60 човека – най-често възрастни хора на възраст над 70 години.

„Стаменков в Невестино е от 2003 година. Оттогава колкото и пъти да се яви на избори, все печели, защото се явява като независим, подкрепен от различни партии”, казват от политическите централи в Кюстендил и допълват, че допреди години невестинският управник е бил дори член на общинското ръководство на БСП, но винаги е „играл” самостоятелно.

Според отчетите кметът Димитър Стаменков, който кметува вече пети мандат в малката планинска община, има годишен бюджет от два милиона и седемстотин хиляди лева за 2017 година. Почти 400 хиляди от тях идват от спечелени проекти по програми за трансгранично сътрудничество със съседна Сърбия, показват още документите на кметството, в което няма болница и аптека, а ако те заболи нещо, трябва да търсиш превоз до Спешния център в Невестино, защото джипитата „държат” по няколко села и посещават пациентите си по график – един-два пъти седмично сутрин от осем до обяд.

Добре е, че още имаме училище, има деца, на празниците пеят, има програма, казват  бабите в Невестино, докато обикалят магазинчетата в центъра сутрин за хляб  и стоки от първа необходимост.

Въпреки че общината е изключително малка, издържа и 11 общински съветници, прибиращи месечно около 430 лева заплата всеки за два дена работа в месеца. Статистиката показва, че заседанията на местния парламент са един път месечно, а решенията се вземат почти винаги с пълно мнозинство, от 11 гласували – 11 „за”.

Иначе кметовете в селата от общината се разписват за суми от 560 лв. за кмета на най-голямото село в общината Ваксево до 420 лв. за кмета на Лиляч, където живеят едва 145 човека.

И още една любопитна подробност от община Невестино. При бюджет под 3 милиона лева, в началото на миналата година общинските съветници с лека ръка са дали 15 000 лева от данъците на хората в общината за строеж на храм „Св. Петка” в с. Невестино, който се гради вече десетина години, а завършването му е някъде в необозримото бъдеще.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *