Неврокопският гимназист Ив. Попов се завърна с бронз от световното по астрономия в Румъния

Неврокопският гимназист Иван Попов стана трети в света на най-силното състезание по астрономия за ученици, което тази година се проведе в Румъния. Десетокласниът от ПМГ „Яне Сандански“, като част от българския национален отбор, се състезаваше срещу 130 участници от 24 държави. В продължение на 5 дни в град Пиатра Немц ученици от цял свят демонстрираха теоретични познания по астрономия и извършваха практически наблюдения с телескоп.

През 2018 г. Попов стана втори в Шри Ланка.

Гимназистът прави първите си стъпки в астрономията под ръководството на преподавателката си Карамфилка Патинова. Само по себе си попадането му в националния отбор е голям успех за Попов, както и за неговата гимназия, защото участниците се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

Мечтата на Иван Попов е да се реализира в сферата на космическите технологии и изследването на космоса. В същото време той ще продължава да търси и върховете в спорта заедно с тима на хандбалния „Пирин“ (Гоце Делчев) до 16 г., където тренира успоредно с ежедневните си занимания в любимата му научна област.

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *