БСП съветничката Г. Янчева на срещата с владиката Серафим: Не е ли по-добре новата черква да е в близост до кварталите, тази в кв. “Вароша” обслужва живеещите в центъра

„Това място е посветено Богу и обещано на Св. Мина. Бъдете сигурни, че там друго няма да стане“ – категоричните думи изрече вчера Неврокопският митрополит Серафим на среща по повод колебанията на общинските съветници за мястото на нов православен храм в Благоевград. Тя се проведе в зала „22 септември“ и бе провокирана от факта, че на сесията на ОбС миналия петък съветниците отказаха да гласуват общински терен от 1 800 кв.м в района на открития селски пазар да се дари на митрополията за изграждане на църква. Мотивът им бе, че са отредени 7 дка в района на бившите казарми за голям храм, а районът на пазара не е най-удобен заради липсата на пространство за паркиране.

Съветниците отложиха решението си, за да се срещнат с владиката Серафим и да чуят неговите съображения и становище по казуса. На срещата вчера присъстваха едва 7 съветници, като председателят на ОбС Андон Тодоров извини отсъствието на болшинството от колегите си с късното уведомление за деня и часа, направено от общинска администрация чак следобед предния ден. „Колегите от ГЕРБ са на национална конференция, част от останалите са в летен отпуск на почивка и не успяха да реагират за краткото време от няколко часа“, посочи той и припомни, че ОбС вече е излъчил група с представители на всички политически партии, която да се срещне с Неврокопския митрополит в удобно за него време и място, за да коментират темата.

Съветникът от ВМРО Иван Ризов реагира остро: „Това  е срещата и това е мястото, приканвам всички да действаме!“, призова Ризов.

Кметът Румен Томов оправда малкото време за предизвестие – часове преди срещата, с това, че денят и часът за дискусията били определени от Неврокопския митрополит, и общинската администрация се е съобразила с това.

Обсъждането откри зам. кметът по строителството инж. Евгени Терзиев, който представи идеята на кметския екип за мястото на нов храм: „Обособен е нов УПИ за православен храм с площ от 1800 кв.м, той граничи от едната страна с ул. „Дж. Баучер“, а от другата – с река Бистрица. Достъпът по ул. „Дж. Баучер“ е удобен от всички части на града. За паркиране остава паркингът на пазара, включително подземният под покрития пазар. От другата страна на реката срещу храма мястото е общинско и в момента там има временни търговски обекти, които във всеки момент може да бъдат премахнати и районът да се обособи за паркиране. Обособяват се общо около 80 места, напълно достатъчни да обслужат един православен храм“, обобщи инж. Терзиев.

Той обаче не съобщи колко паркоместа в покрития пазар са общински, след като той е 70% частна собственост.

„Въпросът за православен храм много десетилетия мъчи Горна Джумая, а по-късно и Благоевград“, започна изявлението си дядо Серафим, като припомни, че темата била поставяна още през 30-40-те години на миналия век, после през 60-те, 70-те и 80-те години, също след 1989 г., и между 2005 и 2008 г. се стига до възприето радушно от всички решение мястото му да е на пазара.

„Освен че е отредено, това място е и благословено от блажено починалия Неврокопски митрополит Натанаил, направена е първа копка и се очакваше да се започне строителство“, припомни дядо Серафим. Той посочи, че до кончината на Натанаил през 2013 г. така и не бил одобрен проект за строителството на храма, а през 2014 г. митрополията била изненадана от община Благоевград с промяна на посоката на мислене за изграждане на храма. До отреждане на нов имот в района на бившите казарми така и не се стигнало и БПЦ приела съвсем естествено новата възможност да се построи храм на вече благословеното някога място.

„За нас това е едно стабилно решение, което би удовлетворило нуждите от още един храм в по-централната част на града“, каза Неврокопският митрополит Серафим.

На въпрос на съветничката Гергана Янчева дали не е по-добре новата черква да е в близост до кварталите, тъй като тази в кв. „Вароша“ обслужва голяма част от живеещите в централната зона, той отбеляза, че въпросът е обсъждан и становището им е, че втори храм в централната част на Благоевград би обхванал християните от районите, по-далечни от квартал „Вароша“.

„Според нас трябва да се търсят възможности за изграждане на още два по-малки храма в посоки изток и запад. Два или три храма не са достатъчни за град с капацитета и посещаемостта на Пиринския край, който по отношение на привързаността към вярата и църквата е много по-различен от останалите райони в България. Щом Гоце Делчев търси място за 5-и храм, не може нуждите на православната общност в Благоевград да се задоволят само с 2“, каза дядо Серафим, изключвайки кварталите и околните села, където има храмове и продължават да се строят нови.

Съветничката Валентина Шаркова коментира, че разединението в ОбС относно локацията на новата църква рискува да остави града без нов храм още 10-20 години, и предложи да се дарят на църквата и двата терена – този на пазара и втория в района на бившите казарми, а митрополията да реши къде първо ще започне строителство.

Кметът Томов обаче заяви, че за терена в парк „Македония“ срещу старите гробища няма извършени никакви процедури, за разлика от този на пазара. „Говорили сме за още две петна за строителство на храмове в кв. „Еленово“ и кв. „Запад“, църквата също има свое място в района на помощното училище за изграждане на параклис“, обясни той.

На въпроси колко ще струва строителството на новата църква, как ще се финансира и има ли БПЦ готовност с идеен проект за градежа, Неврокопският митрополит посочи, че храмове и в момента се строят в Неврокопска митрополия и нито един градеж не е спрял заради липса на средства, които се набират от дарения на хората. Има идеен проект и той може да се трансформира за конкретното място, като може и да се доработи и коригира спрямо изискванията на терена.

На питане дали близостта на открития пазар би било проблем за функционирането на бъдещата църква, Серафим отговори, че не е проблем пазарът, който удовлетворява човешките нужди и на който хората предлагат продукцията на труда си, да е в съседство.

В крайна сметка решението за терена ще вземат общинските съветници.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *