Неврокопският митрополит Серафим освети сградата на НЧ „Братя Миладинови – 1914“ в Петрич

Кръстиха залата за четене на името на Евтим Евтимов, Веселин Маринов изпя емблематични песни по текстове на поета, наградиха отличените автори в конкурса „Горчиво вино”

Неврокопският митрополит Серафим освети сградата на НЧ „Братя Миладинови – 1914“, която се превърна в модерно културно средище след приключването на най-мащабния ремонт в 110-годишната история на читалището.

Кметът на общината Димитър Бръчков подчерта, че за обновяването на сградата са намерени съвременни решения, изпълнени са енергоспестяващи мерки, осигурена е достъпна архитектурна среда за хора с двигателни проблеми до всяко едно помещение.

„Успешно изпълнихме проекта, благодаря на екипа си, както и на съветниците от мандат 2019/2023 година за подкрепата“, каза кметът. „Няма да спираме да работим в сферата на културата като местна власт, помнейки и заветните думи на нашия съгражданин, поет и почетен гражданин на Петрич Евтим Евтимов: „Отец Паисий обикаля още и проверява българската кръв…“, посочи кметът.

Проектът за модернизиране на културната инфраструктура – НЧ „Братя Миладинови – 1914“,  беше защитен от екипа на кмета Димитър Бръчков по ОП „Региони в растеж“.

Терасата на НЧ „Братя Миладинови -1914“ е превърната в удобна и просторна зала за четене с прекрасна гледка към градския площад. Остъклена, отоплена и с оформени различни кътчета, в които малки и големи читатели ще могат да прелистват страниците на любими заглавия.

Новата зала за четене ще носи името на поета Евтим Евтимов, който е работил в петричкото читалище.

„Развълнуван съм, че присъствам в зала, носеща името на Евтим Евтимов. Духът му отново се завръща тук, където е работил преди години. Благодаря на кмета на общината Димитър Бръчков и на читалищното настоятелство за колосалните усилия, които са положили за този Дом на културата в Петрич“, каза при откриването и освещаването на новата зала за четене Венко Евтимов – син на поета Евтим Евтимов.

Вечерта в Петрич премина под знака на художествена програма под надслов „Високо, високо“, посветена на поета и почетен гражданин Евтим Евтимов по повод 90 години от рождението му.

Възпитаници на НЧ „Братя Миладинови – 1914“ и ученици на ПГ „Пейо Яворов“ се представиха запомнящо се на голямата сцена. Те докоснаха публиката с нежна танцова хореография и въздействащ рецитал на стихове, писани от Евтим Евтимов, представени от млади хора, с докосваща емоционалност.

Излъчен на голям екран беше и откъс от филма на БНТ – „Високо“, посветен на годишнината от рождението на поета Евтим Евтимов.

По покана на Общината на Петрич гостува и Веселин Маринов, който изпя емблематични песни по текстове именно на Евтим Евтимов.

Петрич беше домакин и на церемонията по награждаване на

отличените автори в конкурса учреден под егидата на поета Евтим Евтимов през 2014 г. – „Горчиво вино”. Церемонията се състоя в присъствието и на членове на Съюза на българските писатели в обновената ритуална зала на Петрич.

164 творби оценява журито на конкурса с председател Венко Евтимов и членове – поетесите Катерина Кирянова и Петя Хантова.

Класирането в конкурса „Горчиво вино“:

Първо място беше присъдено на Веселин Веселинов от гр. София за стихотворението „Не си съвпадаме дълбоко“, втора награда на Ваня Велева за стихотворението „Минута обич“ и

трета награда за Светлана Ангелова от град Харманли за стихотворението „Раждане на вечност“.

ИВАН ИВАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *