Неврокопско почете 116 г. от Илинденско-Преображенското въстание на Попови ливади

Село Попови ливади над Гоце Делчев събра за пореден път млади и стари от различни краища на България и света за 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. По утвърден обичай събитието започна със заупокойна молитва в памет на загиналите за българската свобода и във въстанието, отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Цветя в знак на признателност поднесоха евродепутът Ангел Джамбазки, народните представители Елхан Кълков и Атанас Стоянов, зам. областният управител на Благоевград Иван Стоянов, командирът на поделение 26 400 и Бригадното командване в Благоевград полк. Красимир Кръстев, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, представители на институции и граждани. Между тях бяха и потомците на неврокопския войвода Стоян Мълчанков, който е сред основните двигатели на Илинденско-Преображенското въстание в района и заедно с четата си пръв влиза в Неврокоп при освобождението му.

„Днес, 116 години по-късно, героизмът и поуките от Илинденско- Преображенското въстание трябва да се помнят от всички нас. Делото на въстаниците е доказателство и пример за непримиримостта на населението в Македония и Одринско към съществуващия национален и социален гнет, за непреклонната му воля да живее свободно, за стремежа му да отхвърли окончателно тъмното робско господство. То протича с идеята, че за българите е по-добре един ужасен край, отколкото ужас безкрай,“ каза в словото си пред съборяните кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Празникът след това се пренесе на поляните в живописната местност Пункта. За радост на всички времето бе благосклонно и не капна нито капка дъжд по време на веселието за разлика от предния ден, когато цели 2 часа точно по обяд валя като из ведро.

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *