Неврокопчанин с шеметна кариера! Новият български посланик в Русия е Атанас Кръстин

Неврокопчанинът Атанас Кръстин, секретар по външна политика на президента Румен Радев, е новият български посланик в Русия. За изпращането му на дипломатическа мисия в Москва се заговори преди половин година и от вчера вече е факт, след като в „Държавен вестник” бе публикуван указ на държавния глава за официалното му назначаване. Атанас Кръстин смени дългогодишния посланик на страната ни в Москва Бойко Коцев. За смяната се разбра от интервю на премиера Бойко Борисов през февруари, в което той обяви, че изборът на новия дипломат е по предложение на президента. До обнародването на този указ се стигна след дълги консултации в Москва.

В края на март докато масово държавите от Европа гонеха руски дипломати заради случая “Скрипал”, правителството извика в София Бойко Коцев “за консултации”. Задържа го у нас не повече от седмица и излезе с решение, че няма да последва европейския пример, като го върна обратно в Москва с мотива, че трябва да организира изложбата на покойния вече Светлин Русев. Малко по-късно Министерският съвет взе официално решение за изпращането на Кръстин, но указ така и не последва. Последваха обаче визитите на Румен Радев, а после и на Бойко Борисов в Русия, където ги посрещаше Бойко Коцев. Междувременно правителството одобри кандидатурата на Бойко Коцев за член на управителния съвет (УС) на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) с мандат до пет години. Седалището на банката е в Москва. Представителят на България ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни.

Атанас Кръстин е роден през 1958 г. в град Гоце Делчев. Завършил е международни отношения в УНСС в София и МГИМО в Москва, курсове на федералното министерство на външните работи на Германия в Бон и Берлин, както и в Центъра по въпросите на сигурността „Джордж Маршал” в Гармиш-Партенкирхен, Германия. От 1987 г. работи непрекъснато в Министерството на външните работи, като е преминал всички дипломатически рангове от аташе до посланик. Ръководил е политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на Република България в Бавария и Баден-Вюртемберг (2006-2010 г.), генерален консул на Република България в Ниш, Република Сърбия (2012-2016 г.). Владее немски, английски, руски и виетнамски език. Назначен е за секретар по външната политика с указ на държавния глава от 23 януари 2017 г.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *