Неврологът д-р Илка Иванова напусна ТЕЛК – Дупница, отказали да й плащат 10 лв. на пациент, останалите медици в комисията с молби в джобовете

Медиците в ТЕЛК – Дупница са готови да напуснат, недоволни от увеличението на заплатите си – само 10 лв., докато останалият персонал на общинската болница в Дупница получи по 50 лв. увеличение. Тримата специалисти в ТЕЛК – директорът д-р Надя Александрова, невроложката д-р Димитрова и хирургът д-р Огнян Иванов, получават по 640 лв. на месец, което по техни думи е крайно недостатъчно.

През миналата 2018 г. през комисията в Дупница са минали над 2800 души с различни заболявания. От близо месец ТЕЛК – Дупница връща болни с ментални увреждания, тъй като няма кой да ги освидетелства, единственият експерт – дупнишката психиатърка д-р Илка Иванова, е напуснала комисията, след като й било отказано заплащането, което искала – по 10 лв. на пациент. Другият специалист в Дупница, завеждащият психиатричното отделение в общинската болница д-р Александър Паризов, няма право да освидетелства психичноболни заради конфликт на интереси, тъй като става въпрос за негови пациенти.

Ако нещата останат така, болните ще ходят в НЕЛК за освидетелстване, за да може да получават пенсия по болест. Голяма част от тях обаче са самотни хора, а инвалидната им пенсия е единственият източник на доходи.

Вчера д-р Огнян Иванов изнесе стряскаща статистика: „През деня от 8-те човека, минали за освидетелстване през мен, 5 бяха с онкологични заболявания. Миналата седмица от прегледани 20 пациенти 18 бяха след ракови операции. Най-често срещани онкологични заболявания сред жените са рак на матката и рак на гърдата. Сред мъжете най-често срещаното заболяване, с което минават на ТЕЛК, са рак на простатата и рак на дебелото черво. Възрастовата граница на пациенти с онкологични заболявания варира от 40 до 60 г. След въвеждането на новия закон много пациенти недоволстват от процентите нетрудоспособност, но законът е такъв. Жена от Рила с тежък проблем на костната система от 80% инвалидността й падна на 60%, което я лишава от придружител, а тя се придвижва, като лази на колене. Но новите изисквания са такива”, заяви д-р Огнян Иванов.

В същото време стана известно, че двама от лекарите в ТЕЛК – Дупница са викани да дават показания във връзка с проверката, която се извършва във всички комисии в България. Дознатели са иззели част от документацията на ТЕЛК-а, за да търсят здрави “болни”, които са освидетелствани.

Наталия Петрова

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Мълчание

    Мили и златни ТЕЛКаджии…2800 пациента по 10 лева= 28 000 лева годишно . На лекар! Това са повече от 2300 лева месечно. Плюс заплатата=3000. За толкова парички работят…а са навършили пвнсионна възраст.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *