НЕВРОЛОЗИ АЛАРМИРАТ: COVID-19 води до влошаване на зрението

За възпалението на оптичния нерв ще говорим днес в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS. Каква е причината за внезапното влошаване на зрението и  какви поражения нанесе ковид инфекцията върху нервите в мозъка, гост по темата е проф. Силвия Чернинкова, началник на отделение в Клиниката по нервни болести на “ Александровска“ болница. 

Тя споделя, че след втората вълна, особено ноември месец е имала пациенти със засягане на очния нерв, имало е болни от коронавирус с едностранни и двустранни оптични неврити.

По нейните думи инфекциозни заболявания или автоимунни като множествена склероза може да са причинителите, а по-типично е да се появи при по-млади хора когато е асоциирано с инфекциозна болест.

„Получава се намаление на зрението или замъгляване. Може да има и болка при движение на очите, нарушава се и цветното зрение – цветовете не се възприемат ярки, а по-сивкави“, заяви проф. Черникова.

Редно е ранно да си диагностицира, по-добре ще се излекува. Оптичен неврит е дебют на множествената склероза, може да е началният му симптом. 30 г. е пикът.

Според нея, ако котка е носител на бактериален причинител, при одраскване може да се развие оптичен неврит съчетан с възпаление на ретината. Но домашните котки рядко може да са в тази роля, по-скоро при уличните се случва, по-конкретно при малките котенца.

Сред методите на откриване на оптичен неврит са изследвания за аферентен зеничен дефект и оптично-кохерентна томография.

Оптичният неврит се развива в острия си стадий за 2-3 дни, а ако не се лекува може да продължи с месеци. Витамин B1 е сред основните приемани средства за лечение, a приемането на витамин D е необходима профилактика. 

Проф. Черникова препоръчва при никакви оплаквания офталмолог да се посещава веднъж годишно, но при дори най-минимален дискомфорт, веднага да се потърси консултация.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *