НЕГАТИВНА ТЕНДЕНЦИЯ! Основните храни поскъпнали най-много в Перник

Поскъпването на тока, газ и петрол от 1 юли води до повишаване цените на много стоки, сред които най-чувствително се отразява на основните хранителни. Още преди месец-два започна поскъпването на олиото, като обяснението на търговци бе, че няма суровина за производството му. Към днешна дата в Перник, където увеличението на много хранителни продукти е сред най-голямото в страната, олиото се продава от 3,50 до 4,50 лв., при около 2,50 лв. в началото на годината. Любопитното е, че според данни на Асоциацията за защита на потребителите поскъпването е само с 8,5%.

Поскъпнало е с над 12% пилешкото охладено. Цяло пиле вече струва над 5 лв. за кг, толкова са и охладените бутчета в хипермаркетите.

Цената на захарта вече е между 1,30 и 1,45 лв/кг., брашното е поскъпнало с 8,5%, поскъпнали са млеката и сиренето. Много от гражданите следят промоциите в хипермаркетите, за да компенсират поне малко от скока на цените на основните стоки. Негативната тенденция притеснява хората, тъй като тихомълком цените на основните храни пълзят нагоре, а заплатите и пенсиите изостават, и така обедняването при някои се усеща драстично.   

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *